Primăria Bacău se reîndatorează pentru a-și plăti datoriile mai vechi la bănci. Noul credit propus: 110,5 milioane lei

0

Municipalitatea intenționează să contracteze un nou credit bancar. Consiliul Local (CL) Bacău va dezbate în ședința extraordinară de luni, 24 martie, un proiect de hotărâre având ca obiect realizarea unui împrumut bancar de peste 110 milioane lei. Noul credit va fi folosit cu precădere la refinanțarea unei mai vechi datorii (creditul contractat de Primăria Bacău, de la BCR, în 2009, în sumă de 86,5 milioane lei). 

stavarache_bacauEdilii își propun ca noul credit să aibă o perioadă de maturitate de 12 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani. Expunerea de motive precizează că împrumutul va fi folosit la refinanțarea creditului BCR din 2009, când Primăria Bacău a luat din bancă 86,5 milioane lei pentru finanțarea lucrărilor de la pasajul subteran Oituz-Gușe, dar și a unor proiecte care nu s-au mai materializat în ultimii 5 ani (modernizare Insulă Agrement sau construire centru de agrement pădurea Tamași, aflată în proprietatea municipalității).

Potrivit proiectului ce urmează a fi dezbătut în CL, municipalitatea intenționează să folosească până la 24 milioane lei din viitorul împrumut pentru a cofinanța retehnologizarea sistemului public de termoficare. Proiectul beneficiază de asistență cu fonduri europene, municipalitatea urmând să suporte o cofinanțare de 5 la sută.

În toamna lui 2013, Ministerul Finanțelor (MF) dădea publicității o analiză din care rezulta că atât municipiul Bacău, cât și Consiliul Județean prezintă un nivel ridicat al gradului de îndatorare. Astfel, municipiul Bacău figura cu un grad de îndatorare de peste 27 la sută, soldul datoriei publice la nivelul lui decembrie 2012 fiind de aproape 200 milioane lei. Conform analizei MF, Bacăul figura – alături de alte orașe de reședință – pe o listă a municipiilor cu marjă redusă de finanțare (detalii AICI).

Tot în toamna anului trecut municipalitatea angaja o firmă de consultanță (TUD Business Consulting) care, în schimbul a 65.000 de lei, și-a oferit serviciile în vederea restructurării împrumutului bancar contractat la BCR, în 2009. Consultanta a fost contractata prin cumparare directa de catre Primaria Bacau, achizitia fiind finalizata, conform portalului SEAP, la 25 septembrie 2013.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.