Primăria Bacău a reziliat contractul de construire a Spitalului Municipal. Lucrările rămase de executat vor fi scoase la licitație

2

Municipalitatea băcăuană a reziliat contractul de execuție a lucrărilor de la Spitalul Municipal, pe fondul intrării în insolvență – către sfârșitul anului trecut – a principalelor firme din grupul brașovean ICCO: ICCO SRL, ICCO Construct și ICCO Electric. Lucrările rămase de executat vor face obiectul unei noi licitații, după ce în prealabil șantierul va fi expertizat tehnic pe banii Primăriei. Construcția Spitalului Municipal a demarat în toamna lui 2007, iar după 7 ani obiectivul se află tot în șantier, deși trebuia terminat în 18 luni. La localele din 2012, primarul Romeo Stavarache, în prezent arestat preventiv, promitea electoratului analize gratis la spital.

ICCO Construct 2După rezilierea contractului de lucrări, șantierul Spitalului Municipal va fi expertizat în vederea stabilirii, cu exactitate, a dimensiunii lucrărilor rămase de executat.

Expertiza tehnică va fi realizată de municipalitate, în vederea pregătirii unei noi proceduri de achiziție publică, prin intermediul căreia instituția edilitară va încredința finalizarea lucrărilor către o altă firmă de construcții.

Conducerea municipalității speră ca în aproximativ trei luni să finalizeze expertizarea, iar în primăvara anului viitor lucrările de construcție să fie reluate.

10 milioane rămase necheltuite

ponta_dragnea_stavarache_benea (1)În decembrie 2013, Guvernul a acordat Primăriei Bacău suma de 10 milioane lei, din Fondul de rezervă, în vederea continuării lucrărilor de la spital. În realitate, autoritățile băcăuane abia dacă s-au atins de bani și asta pentru că firmele brașovene intrate în insolvență nu s-au mai preocupat de lucrări. Suma de bani considerabilă primită la sfârșitul anului trecut îl determina pe Stavarache să avanseze un pronostic privind finalizarea spitalului.

„Am facut toate demersurile sa avem finantarea atat de necesara pentru a finanta acest proiect. Eu nu pot sa spun un termen anume, pentru ca sunt foarte multi factori care concureaza la un termen mai mare sau mai mic de finalizare, un termen mai lung sau mai scurt de finalizare. Ce pot sa va spun este ca in anul 2014 acest spital va fi dat in functiune”, declara primarul Bacăului (citește mai multe AICI).

În primăvara lui 2014, primul-ministru Victor Ponta a poposit în Bacău, alături de o delegație PSD, vizitând șantierul Spitalului Municipal unde Ponta a fost întâmpinat de același primar Stavarache. Cu acel prilej, edilul a afirmat că lucrările trebuie finalizate în acest an, deoarece construcția nu mai poate rezista încă o iarnă. Suma avansată atunci de Stavarache pentru terminarea lucrărilor a fost de 25 milioane lei, primarul declarând că spitalul va fi finalizat în noiembrie 2014.

O telenovelă extrem de costisitoare

spital-municipal-bacau - impartialContractul de construire a Spitalului Municipal a fost atribuit în 2007 unui consorțiu de firme alcătuit din ICCO – Integrine – Philips. Consorțiul a fost creat în jurul societății Integrine, astăzi Gada Healthcare Group, un importator de aparatură și echipament medical de vârf. Contractul, de tip „all-inclusive”, includea atât dotarea cu aparatură medicală a spitalului, cât și executarea lucrărilor de construire. Valoarea inițială a contractului – 125,4 milioane lei – aproape că s-a dublat în ultimii 5 ani, șantierul spitalului afișând o valoare actualizată de peste 200 milioane lei, fără ca lucrările să fie încheiate.

În toamna lui 2008, la un an de la organizarea licitației, obiectivul medical s-a scumpit subit. Sub pretext în studiul de fezabilitate au fost omise mai multe lucrări obligatoriu a fi executate, proiectul tehnic al spitalului afișa o valoare totală a investiției de 160,2 milioane lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât suma la care a fost licitat proiectul. La data respectiva, cele 35 de milioane lei echivalau cu 10 milioane de euro.

Spital făcut pe datorie

spital_municipal_bacauConstrucția Spitalului Municipal nu a beneficiat, niciodată, de o finanțare integrală. Șantierul a fost deschis cu o brumă de bani oferiți de guvernul Tăriceanu în 2007, din fondul de rezervă. Prin Ordonanța de Urgență nr. 54 din 20 iunie 2007, proiectul spitalului primea 5 milioane de lei din partea Executivului. Odată cu ieșirea PNL de la guvernare, obiectivul spitalicesc a intrat pe finanțare din bugetul local. În acest sens, municipalitatea a contractat, în 2009, un credit in suma de 15 milioane de euro pentru finanțarea mai multor proiecte de interes local, între care și construcția Spitalului Municipal. În noiembrie 2010, creditul a fost suplimentat cu aproximativ 5 milioane de euro.

Autoritățile locale au încercat să paseze lucrările de la spital în curtea Ministerului Sănătății, astfel încât povara finanțării șantierului să nu mai sufoce bugetul local. Ministerul nu și-a asumat preluarea obiectivului, iar în februarie 2013 municipalitatea a împrumutat, de la Ministerul Finanțelor, 6,5 milioane lei pentru achitarea arieratelor de la spital (banii au ajuns în conturile firmei care a furnizat echipamentele medicale). În martie 2013, Guvernul a direcționat 15,5 milioane lei – prin bugetul de stat – către șantierul Spitalului Municipal, cea mai mare sumă de bani primită vreodată de Primăria Bacău de la autoritățile centrale pentru acest obiectiv.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. atit l-a dus mintea pe stavarache.el a crezut ca faci o cladire ,scrii pe ea spital si s-a rezolvat problema.mergi la televizor si te lauzi. mai pui si niste maimutoi gen ilie birzu si ionut tomescu sa promoveze marele proiect. si totusi de ce s-au dublat preturile.doar inventatorul romica ne poate spune,sau poate a spus celor de la d n a.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.