Primăria Bacău a pierdut, pe fond, procesul pentru terenul de la Transport Public. Certificatul de proprietate emis de Consiliul Județean, confirmat de Tribunalul Sibiu

0

După un litigiu întins pe mai bine de 5 ani – timp în care terenul de la Transport Public, în dimensiune de 3,4 hectare, a devenit „vedeta” mai multor campanii de presă virulente derulate sub comanda primarului Romeo Stavarache – Primăria Bacău nu a reușit să anuleze certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis, pe numele firmei de transport în comun, de Consiliul Județean (CJ) Bacău. Strămutat la Tribunalul Sibiu, procesul s-a încheiat în defavoarea municipiului Bacău, judecătorii sibieni respingând acțiunea formulată de primarul Stavarache în sensul desființării certificatului de proprietate amintit. Astfel, instanța din orașul președintelui Johannis certifică dreptul de proprietate al Transport Public asupra terenului situat în Bacău, pe strada Narciselor 14 Bis, reconfirmând validitatea documentului de proprietate emis de CJ. În septembrie 2009, edilul Bacăului decreta că după ce Primăria va pune mâna pe teren, acesta va fi vândut cu 10 milioane euro, iar cu banii obținuți municipalitatea va finanța construirea Spitalului Municipal. Peste ani, justiția i-a dat peste nas lui Stavarache, desființând pretențiile edilului băcăuan, devenit – între timp – „starul” unui mega-dosar de corupție, în care DNA îl acuză de 5 infracțiuni de luare de mită. 

Tribunal Sibiu decizie Transport PublicÎn toamna lui 2009, Stavarache stabilea că terenul pe care s-a aflat fosta bază tehnică a Transport Public SA, în dimensiune de 3,4 hectare, nu ar aparține societății de transport, ci municipiului Bacău. La data respectivă, operatorul de transport în comun încheiase un precontract cu grupul Kaufland, în vederea vânzării terenului pe care ar fi urmat să fie construit un hipermarket. Încurajat, inițial, de municipalitatea băcăuană, proiectul imobiliar a intrat în impas după ce Primăria Bacău a decis să pună bețe-n roate investiției, pretinzând în instanță un presupus drept de proprietate asupra terenului care, au susținut șefii municipalității, nu ar fi aparținut societății Transport Public.

Șicanele Primăriei au luat, în final, forma unui litigiu având ca miză anularea certificatului de proprietate emis, la 15 mai 2009, pe numele Transport Public de Consiliul Județean (CJ) Bacău, act în temeiul căruia operatorul de transport în comun demarase negocierile cu grupul Kaufland, obținând din partea Primăriei Bacău mai multe documente urbanistice necesare investiției. Pe 18 septembrie 2015, Tribunalul Sibiu a respins acțiunea municipiului Bacău (click imagine alăturată), având ca obiect anularea certificatului amintit. Practic, instanța sibiană a reconfirmat validitatea actului emis de CJ Bacău în urmă cu 6 ani și, odată cu aceasta, dreptul de proprietate al firmei de transport asupra fostei baze din strada Narciselor 14 Bis.

ionita gabriel avocat„Societatea avea terenul in proprietate inca de la data infiintarii sale, prin efectul Legii 15/1990, certificatul avand doar rolul de a confirma regimul juridic recunoscut de legiuitor, pentru fiecare caz de societate privatizata. Mai dramatic e ca in realitate, edilul a avut aceasta atitudine paguboasa, ostila, desi obtinerea certificatului profita municipalitatii; asta deoarece avea ca efect emiterea unor actiuni echivalente cu valoarea trrenului, ce puteau fi rascumparate de actionari, in favoarea Consiliului Local. Prin urmare, doar datorita orgoliului nemasurat al primarului, care la un moment dat s-a luptat cu propriul Consiliu Local, a fost posibila deturnarea intr-un asemenea mod, a unei operatiuni cat se poate de legale, ce ar fi adus sume importante autoritatii publice pe care o conduce. Nu mai vorbesc de pierderile imense suferite de societate si actionari, iar cand spun pierderi, nu ma gandesc numai la cele materiale”, a declarat pentru Bacau.NET avocatul societății Transport Public, Gabriel Ioniță.

Primarul visa la 10 milioane de euro

Stavarache-2În septembrie 2009, Stavarache anunța în paginile oficiosului Ziarul de Bacău că PNL și conducerea Primăriei au stabilit că, odată câștigat în instanță, terenul de la Transport Public va fi vândut, iar cu banii obținut se va încerca finanțarea construcției Spitalului Municipal. Publicația menționată avea să devină peste ani instrumentul „spălării” mitelor pretinse de Stavarache, acestea fiind disimulate prin contracte de publicitate fictive. Pe 8 septembrie 2009, „ziarul” titra cu litere de o șchioapă: Primarul Bacăului a găsit resurse financiare pentru finalizarea Spitalului Municipal.

„Biroul Politic al PNL si consilierii locali liberali, impreuna cu executivul Primariei Bacau au decis sa propuna Consiliului Local Bacau un proiect de hotarire dupa obtinerea unei hotariri definitive in procesul intentat societatii de Transport Public pentru terenul instrainat de presedintele Consiliului Judetean, printr-un act eliberat la opt ani de la privatizare, sa valorificam acest teren, iar cu banii obtinuti sa finalizam Spitalul Municipal. Valoarea terenului, de circa zece milioane de euro, bani pe care un investitor i-ar fi acordat firmei fostului primar, va merge in Spitalul Municipal, astfel incit sa nu se duca la o persoana, o familie, ci pentru locuitorii municipiului Bacau. Dupa ce hotarirea va fi definitiva si irevocabila vom scoate terenul la licitatie”, declara – halucinant – Stavarache.

DNA nu a găsit nereguli în privatizarea Transport Public

teren transport publicÎn august 2009, sub imperiul campaniei de presă orchestrate la acea dată de Stavarache, șeful CJ Bacău, Dragoș Benea, anunța jurnaliștii băcăuani că a solicitat DNA să verifice circumstanțele și legalitatea emiterii certificatului de proprietate de către instituția pe care o conduce. Prin Rezolutia nr. 65/P/2010, DNA stabilea că privatizarea societății Transport Public, preluată în 2003 de fostul primar Dumitru Sechelariu, s-a realizat legal și că operațiunea nu s-a soldat cu un prejudiciu înregistrat în dauna municipalității Bacău.

„Nu se poate aprecia ca exista temeiuri convingatoare referitor la existenta elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu producerea unui prejudiciu in paguba municipalitatii Bacau, intrucat vanzarea-cumpararea de actiuni s-a facut la valoarea mai mare stabilita de evaluatori, conform legii”, preciza Rezoluția DNA

Parte a unui război dus de Romeo Stavarache, prin recursul la diverse abuzuri administrative, împotriva fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, litigiul privind validitatea certificatului de proprietate nu s-a încheiat. Conform datelor existente pe portalul www.just.ro, municipalitatea Bacău poate formula recurs în termen de 15 zile de la comunicarea soluției. Este evident, în schimb, că decizia instanței de fond va cântări decisiv în judecarea recursului, mai cu seamă că actele din dosar au fost întoarse pe toate fețele în cei 5 ani de judecată.

Stavarache, acuzat de DNA de 5 infracțiuni de luare de mită

romeo-stavaracheRomeo Stavarache a fost arestat preventiv în iulie 2014, alături de complicii Liviu Cenușă și Liviu Goian. Cei trei au stat în arest preventiv timp de 2 luni, după care au fost plasați de Înalta Curte de Casație și Justiție în arest domiciliar. Din septembrie 2014, până în februarie 2015, Stavarache, Goian și Cenușă au stat în arest domiciliar, măsură preventivă înlăturată de aceeași instanță supremă care i-a eliberat sub control judiciar în primele zile ale lui februarie. Ulterior, Stavarache a revenit la muncă, în funcția de primar al municipiului Bacău.

Stavarache este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, acestea echivalând cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei (citește AICI). Pentru recuperarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Stavarache. Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În dosarul de corupție aflat pe rolul Tribunalului Bacău mai sunt judecați inculpații Constantin Apostol, cumătrul primarului băcăuan, și omul de afaceri Costel Cășuneanu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.