„Prima Maşină” așteaptă normele de aplicare

0

Programul Prima Masina, prin care statul vrea sa incurajeze cumpararea de masini noi de sub 50.000 lei, plus TVA, garantand jumatate din valorea creditului, a fost aprobat miercurea trecuta de Guvern prin OUG, iar textul acesteia a fost publicat pe 22 octombrie in Monitorul Oficial.

In absenta normelor de aplicare, care trebuie elaborate de Ministerul de Finante impreuna cu Ministerul Economiei, actul normativ nu poate fi pus in practica. Ministrul Economiei, Constantin Nita, spunea pe 6 ocotombrie ca pe o piata in care vanzarile de masini noi sunt extrem de mici si persoanele fizice au acces cu greu la credite, un astfel de program va permite tinerilor intre 18 si 35 de ani sa-si ia o masina noua de valoare medie (de pana la 11.500 euro).

El sustinea ca un astfel de program stimuleaza cumpararea de masini nepoluante si ar aduce pe piata „un produs bancar competitiv cu efecte pozitive asupra vanzarii de autoturisme”. Programul este gandit pentru tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani, dar pot fi acceptate si persoane peste aceasta varsta, fara a fi considerati prioritari.

„Programul, ca program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat. (2) Prin autoturism nou in sensul Programului se intelege orice autovehicul produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autorismului si care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA”, se mentioneaza in textul ordonantei.

Un atu declarat de creatorii programului tine si de dobanda la credit care va fi de circa 6%, cu cateva procente mai mica decat media pietei. „Costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi ROBOR la trei luni+marja de 3%”. Estimarile ministerului erau ca programul ar putea duce la comercializarea a 2.500-3.000 masini pana la finalul anului curent si 20.000 de masini in 2015. ­


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.