În anul 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Regiunea Nord-Est a României a fost de 35.303 lei (aproximativ 7.137 euro), cea mai scăzută valoare la nivel național. Comparativ cu anul precedent, această regiune, care include județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui, a înregistrat o creștere de aproximativ 100 de euro pe hectar, conform datelor Eurostat.
La nivel național, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 41.624 lei, cu 4,8% mai mult față de 2022. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Regiunea Nord-Vest (+13,9%), în timp ce în București-Ilfov prețul terenurilor agricole a fost cel mai ridicat, ajungând la 61.360 lei/ha.
Comparativ cu Uniunea Europeană, România rămâne printre țările cu cele mai accesibile terenuri agricole. În 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în UE a variat între 4.491 euro în Croația și 283.039 euro în Malta.
Totuși, fermierii din Moldova nu sunt încântați de această tendință ascendentă a prețurilor. „Preţul corect pentru un fermier e de 4.000 de euro/hectar, dar, din păcate sau din fericire, creşte şi preţul terenului pe care îl au fermierii. Acum avem investitori strategici pentru care creşterea valorii terenului înseamnă randament. Fondurile de investiţii cumpără terenuri, așteaptă aprecierea valorii lor şi apoi le vând. Este o competiţie şi devine un fel de război al preţurilor terenurilor”, a declarat Lucian Haraga, strategy & risk director la Semtop Group, pentru Ziarul Financiar.
Această evoluție a prețurilor pune presiune asupra fermierilor locali, care își doresc terenuri mai accesibile pentru a-și dezvolta afacerile, în timp ce investitorii speculativi profită de creșterea valorii terenurilor agricole.
