Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA, a anuntat luni purtatoarea de cuvant a Administratiei Prezidentiale, Madalaina Dobrovolschi.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, ca respecta Constitutia si legile tarii si a actionat permanent in acest sens. Prin urmare, in executarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astazi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruta Kövesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie”, a spus Madalina Dobrovolschi.

Klaus Iohannis „atrage atentia ca, indiferent de numele procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta institutie are obligatia sa-si continue activitatea in mod profesionist, la cel mai inalt nivel de performanta”, a continuat ea.

Potrivit sursei citate, Iohannis „considera ca Romania nu poate face pasi inapoi de la statutul de tara in care domneste legea si in care suprematia Constitutiei este respectata” iar lupta impotriva coruptiei „nu trebuie sa fie diminuata ori blocata in niciun fel”.

„Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca Romania este si trebuie sa ramana un stat de drept. Statul de drept, ca si democratia autentica, se manifesta zi de zi, prin decizia si alegerea fiecarui cetatean de a respecta, mai presus de orice, Constitutia si legile acestei tari. O abatere de la acest principiu ar insemna, de fapt, o lovitura si o diminuare a statului de drept”, a aratat Madalina Dobrovolschi.

Ori, intr-un stat de drept, „hotararile Curtii Constitutionale trebuie, toate, respectate” si „tocmai de aceea, judecatorilor constitutionali le revine responsabilitatea uriasa ca, in asigurarea suprematiei Constitutiei, sa nu se indeparteze de la spiritul acesteia, care se fundamenteaza pe traditiile democratice ale poporului roman si pe idealurile Revolutiei din Decembrie 1989”, a argumentat Madalina Dobrovolschi.

„Insa, hotararile Curtii Constitutionale trebuie respectate si aplicate nu numai de catre Presedintele Romaniei, ci si de majoritatea politica, o majoritate care decide modificari legislative cu impact major asupra statului de drept”, subliniat aceasta.

Iar „prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constitutionala a decis”: „Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kövesi”, a mai spus purtatorul de cuvant.

Curtea Constitutionala a stabilit, la finalul lunii mai, ca presedintele Klaus Iohannis „urmeaza” sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kövesi, argumentand ca in conditiile in care seful statului nu a avut „nici o obiectie cu privire la regularitatea” procedurii initiate de ministrul justitiei „ar fi trebuit sa emita decretul de revocare”.

Sursa: hotnews.ro

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here