Premierul Citu a fost demis. Guvernul a picat la motiune, in Parlament

Guvernul Citu a picat la vot, in Parlament. 281 de parlamentari din PSD-USR-AUR au votat demiterea Guvernului, astfel ca majoritatea necesara adoptarii motiunii de cenzura a fost intrunita( majoritatea minima era 234 ).

   

In zilele urmatoare, presedintele Iohannis trebuie sa cheme la consultari partidele politice si sa propuna un nou premier. De asemenea, se va stabili si majoritatea parlamentara care va da noul premier.

Formarea unui nou Guvern

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Alegeri anticipate

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here