Premieră: Fără gaze din Rusia în 2016. Închiderea combinatelor deținute de Ioan Niculae generează un excedent de gaz pe piața internă

0

Anul acesta importul de gaze din Rusia a fost de doar 3% din consumul total. Iar peste câteva luni este posibil ca nici gazul produs în ţară să nu avem unde să-l folosim. Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie: „Ne aşteptăm ca anul viitor să avem un excedent de gaze pe piaţa internă. Sigur nu vom mai depinde de gazele de import”.

Scăderea importului de gaze din Rusia nu este neapărat o veste bună. Asta arată în primul rând reducerea activităţii industriale şi închiderea multor fabrici. În urmă cu zece ani România consuma 18 mld metri cubi de gaze, iar importurile din Rusia reprezentau 25%. În prezent consumă 11 mld şi, automat, de importuri nu mai avem nevoie.

Închiderea combinatelor chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae, care asigurau 20% din totalul consumului de gaze din România, a dus la excedentul de metan de pe piaţă. La combinatele lui Niculae lucrau, în vremurile bune, când gazul era ieftin şi cererea mare, circa 7.000 de oameni. Acum, nu mai sunt decât câteva zeci, care asigură conservarea instalaţiilor. InterAgro este, când funcţionează, cel mai mare consumator de gaze al ţării, cu 3 miliarde de metri cubi anual, peste ceea ce consumă populaţia – 2,5 miliarde de metri cubi anual. Consumul la nivelul întregii ţări este de circa 13 miliarde de metri cubi anual.

Lucian Cupu, lider de sindicat combinat îngrăşăminte: „Efectiv producţia de amoniac din gaz s-a oprit în luna mai 2014. Din necesarul de 2 milioane tone de îngrăşământ anual, în România s-a produs 700 atât cât a livrat pe piaţa internă Azomureş”. Pierzând o bună parte din exporturi, ruşii de la Gazprom marchează şi ei premiere: ies cu gazele la licitaţie şi le scad preţul până la 230 de dolari, faţă de peste 500 de dolari cu cât vindeau gazele în 2011.

Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniul gazelor naturale: „Gazpromul intenţionează să schimbe modul lor tradiţional de a vinde gaze pe termen lung. Intrând şi ei într-un mecanism de vânzare a gazelor pe bursă”.

Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie: „Anul viitor dacă vorbim strict de preţul gazelor, preţul la gaze va scădea cu 10% la consumatorul final”.

Ieftinirile despre care vorbesc autorităţile ar urma să se aplice de anul viitor, de la 1 iulie.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.