Marti, 30 octombrie 2012, a avut loc la PrefecturaBacau, o sedinta extraordinara ce a avut ca subiect principal măsurile şi acţiunile concrete ce trebuie întreprinse în perioada imediat următoare pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice specifice venirii anotimpului rece.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Claudiu Octavian Şerban, a solicitat responsabilitate instituţională şi civică, acţiune coerentă şi sinergică a tuturor factorilor implicaţi în „lupta” cu intemperiile iernii. La rândul lor, subprefectul Constantin Dorian Pocovnicu şi preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Dragoş Benea, analizând nivelul concret de pregătire pentru anotimpul rece, de la acest moment, au solicitat maximă operativitate în atingerea indicatorilor planificaţi.
În urma analizei istoricului efectelor produse de fenomenele meteo pe perioada iernilor anterioare, au fost stabilite sectoarele de drumuri naţionale şi judeţene pe care se produc în mod frecvent blocaje ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi a viscolului. Pe raza judeţului Bacău cele mai afectate sectoare de drum au fost următoarele:
Drumuri naţionale :
DN 2 F : Bacău – Vaslui
– DN 2 G : Bacău – Moineşti ( tronson Scorţeni – Grigoreni)
– DN 11 : Bacău – Oneşti
– DN 11 A: Oneşti – Adjud
– DN 12 A : Oneşti – Ghimeş;
Drumuri judeţene:
– DJ 252D : Nicolae Bălcescu – Galbeni – Chetriş;
– DJ 206A : Podul Turcului – Dealul Morii;
– DJ 206 B: Răcăciuni – Parava-Rădoaia- Dumbrava;
– DJ 207F : Holt- Săuceşti, Şerbeşti – DN2, Bereşti Bistriţa – Ilieşti;
– DJ241B : Glodişoarele;
– DJ 241F : Lehancea – Giurgiuoana – limit.jud.Vrancea;
– DJ 243B : Motoşeni-Praja, Vultureni-Stănişeşti, Năstăseni-Poieni-Parincea;
– DJ 252: Găiceana- Petreşti; Huruieşti – Găiceana;
– DJ 252A : Horgeşti – Răcătău;
– DJ 252 E : Răcăciuni – Răstoaca;
– DJ 119A : Bereşti – Sascut-Urecheşti;
– DJ 119B : Sărata (Talpa) – Osebiţi,
– DJ119H : DN2 – Faraoani;
– DJ 159: Cârligi-DN2-Corneşti-limita judeţului Neamţ,
– DJ 252 B : Gura Văii – Răcătău- Pânceşti-Gioseni-Bazga;
– DJ 119: Bacău – Sărata;
Pentru sezonul de iarnă 2012-2013, Comandamentul de deszăpezire de la nivelul Consiliului Judeţean Bacău – Serviciul Public Judeţean de Drumuri Bacău, va asigura preluarea datelor transmise de către 7 baze de deszăpezire ce vor funcţiona pe raza judeţului, în localităţile Bacău, Oneşti, Moineşti, Podu Turcului, Răcăciuni, Buhuşi şi Izvorul Berheciului. Aceste baze vor fi dotate în total cu 15 autobasculante cu lamă şi răspânditor de materiale antiderapante, 10 autogredere, 7 încărcătoare, 9 buldoexcavatoare, 3 autofreze, 1 macara, 1 trailer.
La nivelul municipiului Bacău s-au luat următoarele măsuri în vederea pregătirii pentru iarnă: au fost încheiate contracte cu furnizori pentru o cantitate de 1700 sare şi 2500 mc antiderapant, s-au asigurat următoarele utilaje pentru deszăpezire- 1 autospecială cu lamă şi împrăştietor, 8 gredere semipurtate, 1 cisternă de 8 tone pentru împrăştiat soluţie antiderapantă, 3 autospeciale de 3,5 tone pentru transport material antiderapant, 1 buldoexcavator, 1 autogreder. În stoc se găsesc următoarele cantităţi de materiale antiderapante: 300 mc antiderapant, 100 tone sare. Licitaţia pentru executarea serviciilor de deszăpezire este în curs de derulare, şedinţa de deschidere fiind programată în jurul datei de 20.11.2012.
Avand in vedere ca dosarul licitatiei pentru dezapezirea Bacaului se afla in curs de solutionare la CNSC, nu vad cum vor fi pregatiti edilii bacaoani pentru iarna ce bate la poarta ?n timp util. Nu au fost niciodata pregatiti si iarna i-a luat intotdeauna prin surprindere. Oare de ce credeti ca anul acesta ar fi altfel?