Prefectura a anuntat ca a facut recurs impotriva hotararii date de Tribunalul Bacau cu privire la redeschiderea HORECA. Mai multe restaurante din Bacau au atacat la tribunal inchiderea HORECA. Prima instanta le-a dat dreptate, intrucat masurile impuse de Comitetul pentru Situatii de Urgente nu au fost graduale. Actul de inchidere a fost anulat, insa decizia nu este definitiva.
Prefectura a atacat aceasta decizie care se va judeca abia pe 9 decembrie. Pana atunci, restaurantele vor ramane inchise, la interior :
„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău (CJSU), reprezentat prin președinte Sorin Gabriel Ailenei, în calitate de prefect al județului Bacău, a formulat recurs împotriva sentinței civile nr. 612/2020 din 3.11.2020 pronunțată de Tribunalul Bacău, ca fiind nelegală.Instanța de judecată a hotărât anularea art. 2 alin. (7) din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău nr. 44/2020, ce prevede măsurile referitoare la industria HoReCa, precum și suspendarea acestui articol până la soluționarea definitivă a cauzei. Cu toate acestea, obligațiile în sarcina operatorilor economici din industria HoReCa rămân, deoarece aceleași măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 sunt prevăzute la art. 6, punctul 1 din Anexa nr. 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc, din Hotărârea de Guvern nr. 856 din 14.10.2020 , iar acest act normativ are aplicabilitate generală, la nivel național și este în vigoare.” a precizat Prefectura
Prefectul spuen ca isi doreste ca masurile sa aiba impact in scaderea numarului de cazuri COVID19 dar si afectarea in proportie cat mai mica a afacerilor locale :
„Ne dorim măsuri eficiente care să rezolve problema efectelor pandemiei de Covid-19 și diminuarea cazurilor de îmbolnăviri cu o cât mai mică afectare a populației și sectoarelor de activitate. Prin toate măsurile legale stabilite de factorii decidenți de specialitate s-a urmărit ca, doar în situații excepționale și cu deplina respectare a prevederilor art. 53 din Constituție, să se ia măsuri restrictive care să protejeze viața și sănătatea populației, mediul înconjurător, precum și valori materiale și culturale importante prin măsuri și acțiuni de prevenire și avertizare a populației, precum și de limitare ori înlăturare a consecințelor unor astfel de situații.
Chiar dacă hotărârea instanței de fond ar rămâne definitivă, obligațiile stabilite în sarcina HoReCa rămân, fiind stipulate de H.G. nr. 856/2020, actualizată ulterior. Astfel, recursul formulat de CJSU Bacău față de sentința Tribunalului Bacău referitoare la măsuri privind activitatea agenților economici din doemniul HoReCa, nu elimină obligativitatea acestora de a respecta legea. Subliniem faptul că H.G. nr. 856/2020 este un act administrativ cu caracter normativ, în vigoare, care își produce efectele, întrucât nu a fost anulat/suspendat de către instanță competentă și nici modificat/abrogat de către autoritată publică emitentă”, a precizat prefectul județului Bacău