Luni, premierul Ciuca a anuntat ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana masurile la nivel national care au scopul de a reduce presiunea generata de facturile la energie si gaze naturale. Astfel, pretul la energie va fi plafonat pentru un an de zile, incepand cu 1 aprilie :
„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii şi măsuri eficiente, de contracarare a creşterii preţurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanţe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al ţărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcţionat în perioada pandemiei şi care poate fi extins şi chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi. România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei româneşti, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor româneşti. Acest pachet trebuie să facă faţă provocărilor ridicate pe piaţa europeană şi să garanteze continuitate, stabilitate şi predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât şi populaţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a anuntat ce pretul la energie pentru un kwh va fi de maxim 0,8 lei, iar la gaz, un kwh va costa 0,31 lei:
„Pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kwh vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kwh.Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix la energia electrică de 1 leu pe kwh, TVA inclus, şi 0,37 lei/kwh pentru gaz, TVA inclus.
Timp de un an de zile, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație vor plăti un preț stabilit de stat. Gazele de care au nevoie furnizorii pentru acești consumatori vor proveni exclusiv din producția internă curentă și din gaz înmagazinat obligatoriu. Furnizorii vor avea obligația să înmagazineze cel puțin 30% din consumul clienților lor. Mai departe, tarifele de transport și distribuție a gazelor vor rămâne înghețate la nivelurile actuale timp de un an, de la 1 aprilie încolo. Componenta de furnizare a gazelor este stabilită, pentru furnizorii clienților casnici, la 7 lei/loc de consum/lună și se calculează în lei/MWh, pe baza cantităților furnizate în 2021. Ea trebuie să acopere toate costurile de furnizare și să asigure și un profit.” a precizat prefectul Lucian Bogdanel