Prefect Bogdanel : Elevii si profesorii de la „Alecsandri” trebuie să știe unde și cum vor începe viitorul an școlar

0

Elevii si profesorii de la Colegiul National Vasile Alecsandri nu stiu unde vor incepe noul an scolar. Un proiect de reabilitare prin PNRR va „inchide” actuala cladire, iar elevii si profesorii trebuie sa se mute in alta cladire pana la finalizarea lucrarilor.

Pana la aceasta ora, potrivit informatiilor furnizate de prefectul judetului Bacau – Lucian Bogdanel, Primaria Bacau nu a identificat alte imobile in care elevii de le Alecsandri isi vor continua activitatea.

Municipalitatea a pus carul înaintea boilor și discuția cea mai importantă – unde vor învăța elevii anul viitor și cum se vor desfășura cursurile – a fost lăsată la coadă, pe ultimul loc. Acum, când clădirea liceului trebuie predată pentru începerea lucrărilor în septembrie (dată estimată de Primărie), copiii, părinții și profesorii sunt martorii unei suite de improvizații netransparente în care administrația Viziteu umblă cu tot felul „hârtii”, căutând să mute responsabilitatea deciziei în curtea altor instituții. Asta, deși conform Legii nr. 1/2011 (a Educației Naționale), administrarea infrastructurii școlare cade în sarcina consiliilor locale, caz în care soluția privind relocarea elevilor de la „Alecsandri” trebuie să vină dinspre primărie, nu din altă parte, așa cum de altfel s-a întâmplat în cazul tuturor primăriilor din județ care au modernizat școli, fiind nevoite să-i mute pe elevi și profesori în alte imobile.

Situația e cu atât mai delicată, cu cât sunt deja suficienți părinți care cochetează cu renunțarea la înscrierea copiilor lor la „Alecsandri”, în clasa a IX-a, pentru că incertitudinea cu privire la locul și modul în care se va desfășura anul școlar 2023/24 îi îndepărtează de acest colegiu și-i face să se orienteze spre alte opțiuni de școlarizare. Astăzi, la Prefectură, am avut o discuție de fond cu conducerea colegiului – prof. Macinca Adriana & prof. Marinescu Georgeta – și inspectorul școlar general Ana-Maria Egarmin, în care am căutat să identificăm opțiunile cele mai bune pentru depășirea impasului iar liceul, printre ai cărui absolvenți mă număr și eu, să rămână în elita educației locale, nu să ajungă în liga a doua. Sau pe la marginea orașului, unde își imaginează unii de prin primărie că i-ar fi locul. Oricâte eforturi ar face conducerea liceului, municipalitatea trebuie să părăsească urgent zodia nepăsării în care se află și, în ceasul al 12-lea, să vină cu o propunere funcțională de relocare. Elevii și profesorii de la „Alecsandri” trebuie să știe unde și cum vor începe viitorul an școlar și asta trebuie să se întâmple nu la margine de oraș, ci în instituții de învățământ aflate în municipiu, în preajma colegiului (ex. Liceul Tehnic „Anghel Saligny”, dar sunt şi alte locații de luat în calcul).” a declarat prefectul Bogdanel

Senatorul Cristina Pravat l-a criticat in termeni dur pe edilul Viziteu, acuzandu-l ca nu este capabil sa-si asume responsabilitatea pentru adevaratele probleme ale bacauanilor si incearca sa le paseze mereu la altii :

O administrație locală precum cea condusă de #USR și primarul Stanciu-Viziteu, care a promovat pe posturi cheie falsificatori de diplome sau neșcoliți, #nu poate fi capabilă să își asume responsabilitatea și să găsescă soluții concrete pentru relocarea activității didactice a Colegiului Național “Vasile Alecsandri”, pe durata execuției lucrărilor de reabilitare a acestuia (vorbim de câțiva ani!). Municipiul Bacău este #administratorul patrimoniului ce include toate spațiile de învățământ și, până la acest moment, lucrurile ar fi trebuie să fie clare pentru profesorii, elevii și părinții în cauză!” a transmis senatorul Cristina Pravat

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.