Pompierii ISU au aflat de pe Facebook ca un sat din judet este izolat dupa inundatii si au actionat imediat

0

În urma relatărilor formulate de cetățenii din comuna Pîrjol, pe o rețea de socializare, conform cărora satul Bărnești este izolat, iar populația din zona respectivă nu are apă potabilă și nici alimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău s-a autosesizat asupra acestor fapte și a trimis în zonă forțe și mijloace pentru a evalua situația.

De menționat este faptul că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău nu a fost solicitat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și nici în scris despre situațiile de urgență apărute în comuna Pîrjol în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase. Cu toate acestea, echipajele pompierilor militari salvatori aflate în teren în misiuni de recunoaștere și monitorizare, au acționat în comuna Pîrjol, în perioada 02 – 06.06.2016, pentru salvarea a 10 persoane surprinse de ape atât în locuințe, cât și în autoturisme. De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din curți, beciuri și fântâni inundate.

În această dimineață, pompierii salvatori băcăuani s-au reîntors în comuna Pîrjol și au constatat faptul că în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase manifestate în județul Bacău în ultima perioadă, drumul comunal din zona respectivă este greu practicabil, însă localitatea nu este izolată.

De asemenea, s-a constatat că populația din satul Bărnești dispune de o fântână cu apă potabilă, din care s-a alimentat pe toată perioada până în momentul autosesizării pompierilor salvatori băcăuani. Cu toate acestea, în această de dimineață, o autospecială de primă intervenție și comandă cu doi pompieri militari a transportat rapid apă potabilă îmbuteliată locuitorilor din zona respectivă. Primul echipaj a fost urmat îndeaproape de un autocamion de intervenție încărcat cu două tone de apă potabilă. Totodată, din cadrul Detașamentelor de Pompieri Bacău și Onești au început deplasarea către satul Bărnești alte două autocamioane de intervenție încărcate cu șase tone de apă potabilă.

În data de 3 iunie a.c., pompierii militari au sosit în satul Pîrjol, din comuna Pîrjol, cu o instalație de potabilizare a apei pentru a fi îndrumați de către autoritățile administrației publice locale spre zona în care este nevoie de ea, însă au fost refuzați, motivându-se faptul că există stocuri de apă potabilă îmbuteliată care sunt disponibile pentru populație.

În cursul acestei zile în satul Bărnești, din comuna Pîrjol, s-a deplasat și o comisie mixtă pentru evaluarea pagubelor, formată din reprezentanți ai ISUJ Bacău, Consiliului Județean Bacău, Inspectoratul de Stat în Construcții, Sistemul de Gospodărire al Apelor, Direcția de Sănătate Publică, Camera Agricolă și Primăria Pîrjol. De menționat este faptul că, în urma activității desfășurate în teren, comisia mixtă nu a constatat leșuri de animale pe cursurile de apă.

De asemenea, pentru monitorizarea situației din teren s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului formată din cinci pompieri salvatori cu un autoturism pentru muncă operativă.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.