Europarlamentarul Dragoș Benea consideră că Polonia preia președinția rotativă a Consiliului European într-un context extrem de dificil pentru Uniunea Europeană, având capacitatea de a oferi o direcție clară proiectului european. În cadrul Comisiei REGI, unde ministra poloneză a dezvoltării regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a prezentat prioritățile președinției, Benea a subliniat trei atuuri esențiale ale Poloniei: influența politică în UE, poziția strategică pe flancul estic și experiența dovedită în gestionarea fondurilor europene:
„Polonia a preluat preşedinția rotativă a Consiliului European [#CE] într-un moment foarte complicat pentru întreaga Uniune: pare că UE are nevoie de cineva care să aprindă lumina în încăpere şi să umple cu sens proiectul european, iar sentimentul meu este că Polonia e poate cea mai nimerită să facă asta. O califică cel puțin trei atuuri despre care am vorbit miercuri, în comisia #REGI, unde doamna Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, ministra dezvoltării regionale în guvernul polonez, a prezentat prioritățile preşedinției poloneze a CE, din perspectiva fondurilor europene şi a politicilor regionale centrate pe coeziune:

1. Influența politică incontestabilă pe care #Polonia o are la vârful Uniunii;
2. Poziționarea strategică pe flancul estic, între „Scila şi Caribda”;
3. Experiența în absorbția fondurilor şi implementarea proiectelor europene, rod al unei capacități administrative probate în timp.
Polonia are, prin urmare, un rol cheie şi nutresc convingerea că preşedinția poloneză a CE va imprima o direcție fermă, într-un context european marcat de îngrijorare şi rezerve cu privire la evoluțiile pe termen scurt. Totodată, în cadrul tradiționalei sesiuni de schimb de opinii, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiții, dl. Kyriacos Kakouris, a prezentat viziunea #BEI referitoare la viitorul cadru financiar multianual al UE, precum şi oportunitățile de finanțare oferite de prestigioasa instituție bancară europeană. BEI finanțează în #România proiecte de dezvoltare regională al căror numitor comun este creşterea rezilienței în domenii critice, precum sănătatea: de altfel, BEI creditează construcția celor 3 spitale regionale din România (Iaşi, Craiova şi Cluj), banii BEI reprezentând cam 40% din valoarea estimată a fiecărui spital.” a transmis Dragos Benea
Sa vedem cine si cum va salva Ue de valul trumpist