„Polivalenta” din cartierul CFR, pasata Guvernului. Compania poloneza Polimex-Mostostal, constructorul salii, si-a inchis afacerile din Romania

0

Subsidiara din Romania a constructorului polonez Polimex-Mostostal, care se ocupa de lucrarile de la noua sala polivalenta a Bacaului (din cartierul CFR), a intrat in insolventa inca din primavara. Prabusirea Coifer Impex SRL a dus la retragerea de pe piata autohtona a companiei poloneze, care si-a inchis principalele operatiuni. Ramas in coada de peste, proiectul polivalentei urmeaza sa fie „pasat” Guvernului, mai precis Companiei Nationale de Investitii (CNI). 

Polimex - romanian marketPornit cu surle si trambite, in toamna lui 2011, proiectul construirii unei noi sali polivalente in Bacau (in cartierul CFR) va fi pasat – cel mai probabil – in curtea Guvernului, dupa ce liderul asocierii de firme care se ocupa de lucrare, Polimex Mostostal (Polonia), si-a inchis operatiunile din Romania, in urma intrarii in insolventa a Coifer Impex, subsidiara sa din Bucuresti.

Deschiderea procedurii de insolventa a Coifer Impex a fost consemnata in primavara lui 2013, prilej cu care Polimex Mostostal a remis presei un comunicat in care a facut publica intentia de a parasi Romania ca urmare a prabusirii pietei constructiilor in aceasta tara. In contextul dat, filiala din Romania inregistra pierderi semnificative, astfel incat decizia de a parasi piata autohtona a fost una normala pentru polonezii de la Polimex.

Dupa un inceput furibund al lucrarilor, concretizat in subcontractarea unor operatiuni catre societatea RKS Drumuri (vezi AICI), controlata din umbra de fostul consilier local PNL Ion Rotaru, santierul salii polivalente din cartierul CFR a batut pasul pe loc. Lipsa unei bugetizari concrete a lucrarilor de constructie, precum si criza economica au dus la stoparea din fasa a evolutiei proiectului.

El urmeaza a fi transmis, in folosinta gratuita, Companiei Nationale de Investitii (CNI) dupa ce Consiliul Local Bacau va aproba un proiect de hotarare in acest sens. Documentul vizeaza transmiterea catre CNI a santierului (sala sporturilor), totalizand peste 5 hectare de teren.

Conform proiectului de hotarare ce urmeaza a fi supus votului in sedinta CL de luni, 12 august, lucrarile vor fi continuate de CNI care – se pare – va finaliza sala de 6000 de locuri. In proiectul de hotarare nu apar detalii privitoare la termenul limita de finalizare a lucrarilor sau darea in functiune a salii.

Polimex Mostostal castigase, in prima faza, contractul de construire a noii sali polivalente, din postura de lider al unei asocieri de firme din care mai facea parte o companie finlandeza. Conform datelor oficiale, societatea poloneza a adjudecat contractul in schimbul unei oferte imbatabile, de 58 milioane lei (fara TVA). Conform estimarilor initiale, contractul fusese evaluat de Primaria Bacau la 74,5 milioane lei, cu peste 16 milioane lei mai mult decat oferta castigatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.