Polițiștii băcăuani desfășoară activități de informare a cetățenilor, ce au ca scop cunoașterea și adoptarea unor măsuri pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor, dar și pentru prevenirea infracţiunilor de furt de animale.
Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, prin Biroul pentru Protecția Animalelor monitorizează modalitatea de punere în aplicare de către instiuțiile abilitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În acest context la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a fost inițiată Campania de informare „În atenţia proprietarilor de animale!”
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor desfășoară în perioada următoare activități de informare a populaţiei cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor, dar și pentru prevenirea infracţiunilor de furt de animale.
Sloganul campaniei inițiată de polițiști este ”A venit momentul să le arătăm că ne pasă! și exemplifică faptul că protecția animalelor și toată problematica asociată este un segment aparte ce impune pe de o parte o abordare intersectorială și pe de altă parte, mult suflet și empatie din partea celor care iubesc necuvântătoarele.
O primă activitate a fost desfășurată în comuna Tamași, unde polițiștii au discutat cu autoritățile locale, reprezentanți ai primăriei, dar și medicul veterinar, acest demers reprezentând un prim pas al unui parteneriat local cu scopul comun de a respecta legislația în vigoare și a fi în siguranță.
Polițiștii transmit tuturor proprietarilor de animale și autorităților publice locale mesajul de responsabilizare și asumare a drepturilor pe care necuvântătoarele le au, drepturi pe care, noi ca societate în continuă evoluție, suntem datori să le respectăm.
Polițiștii reamintesc următoarele:
- Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi ai acestora pe teritoriul ţării au obligaţia să îi sterilizeze;
- Proprietarii câinilor au obligația să identifice și să înregistreze animalele în Registrul de Evidență al Câinilor cu stapân în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora;
- Deţinătorii de câini sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţiile publice, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.
- În carnetele de sănătate ale câinilor este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună şi al metişilor acestora, iar în cazul celor exceptaţi de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării câinilor de la sterilizare.