Polițiștii băcăuani au fost astăzi gazdă pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 10 din Bacău. Elevii au avut ocazia să descopere meseria de polițist „la ea acasă”, unde au descoperit tainele criminalisticii și instrumentele folosite în timpul intervențiilor de polițiști și au plecat acasă cu multe sfaturi și gânduri bune din partea polițiștilor de rutieră.
Cu prilejul Săptămânii Școala Altfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Biroului Rutier Bacău au realizat ateliere pentru elevii claselor primare.
În cadrul atelierului de educație rutieră, au fost dezbătute împreună cu elevii subiecte precum traversarea corectă şi respectarea semnelor de circulaţie, unde, cum şi de la ce vârstă pot merge cu bicicleta, dar și semnificaţia indicatoarelor rutiere. Elevii au conceput mesaje preventive pentru colegii lor, pe care le-au putut scrie și afișa pe bannerele electronice ale Serviciului Rutier.
La atelierul de criminalistică, elevii au aflat mai multe despre portretul robot, dar și despre modalitatea în care polițiștii dau de urma infractorilor, folosindu-se de tehnica proprie. Au avut ocazia să se amprenteze și să plece astfel cu o amintire de la întâlnirea cu polițiștii.
Polițiștii de acțiuni speciale au prezentat elevilor o parte din instrumentele pe care le folosesc în timpul intervențiilor, dar și uniforma specifică, râspunzând întrebărilor și curiozităților celor mici.
În Săptămâna Școala Altfel polițiști au avut o altfel de misiune, aceea de a vedea prin ochii copiilor, lumea care ne înconjoară.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost prezenți în mijlocul elevilor Colegiului ”Vasile Alecsandri” Bacău și Școlii Gimnaziale ”Nicolea Iorga” Bacău. Peste 200 de elevi au dezbătut împreună cu polițiștii, problema violenței în școală, rolul educației, a respectului și a regulilor în sociatate. Elevi au fost informați și învățați că alegerile făcute zi de zi îi îndreaptă către succes sau eșec, iar violența, lipsa de respect și implicare sunt sinonime cu suferința. Astfel, elevii au aflat care sunt consecințele săvârșirii de fapte contravenționale sau infracționale, care sunt efectele violenței și a bullyingului, precum și care sunt rezultatele unor decizii greșite, care încalcă normele, moralitatea și prevederile legale. Toate acestea se vor reflecta în calitatea vieții de adult.
Polițiștii de proximitate din cadrul Poliției orașului Buhuși au participat la Săptămâna Școala Altfel, alături de elevii Liceului ”Ion Borcea” Buhuși.
Polițiștii au discutat cu peste 80 de elevi ai liceului despre modalități de prevenirea bullyingului în unitățile de învățământ, rolul martorilor și modalități de acțiune în cazul sesizării unor astfel de evenimente. Elevii au fost foarte interesați de tema propusă, au fost discuții interactive pe baza unor materiale video dar și a unor cazuri reale și au oferit polițiștilor desene cu mesaje împotriva bullyingului.
Și polițiștii Postului de Poliție Ghimeș Făget au fost prezenți în mijlocul elevilor Liceului Tehnologic Făget.
120 de elevi au fost prezenți pentru a discuta cu polițiștii teme precum prevenirea delincvenței juvenile, a violenței și bullyingului, siguranță și respect.
Scopul principal al activității a fost creşterea gradului de siguranţă a elevilor, precum şi reducerea riscului de a adopta comportamente delincvente.
Activitățile de acest gen vor continua pe întreaga perioadă a anului școlar, pentru a transmite faptul că, polițiști, părinți, cetățeni mari și mici, cu toții suntem preocupați și ne pasă de siguranța celor din jur.