Politistii bacauani au desfasurat o campanie impotriva furturilor din locuinte

0

Polițiștii băcăuani au desfășurat în cursul zilei de 29 martie, activități informativ-preventive pe tema furturilor din locuințe, cu scopul reducerii riscului de victimizare şi de implicare a cetățenilor în activităţi infracţionale.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Secției 2 Bacău au desfășurat activități preventive, pentru informarea cetățenilor și conștientizarea pericolelor existente în directă legătură cu furturile din locuință.

Au fost vizate asociațiile de proprietari, dar și blocuri de pe străzile 22 Decembrie și Iosif Cocea, ocazie cu care au fost distribuite pliante cu sfaturi utile privind prevenirea furturilor din locuințe.

Cetățenii au primit recomandări pentru adoptarea unui comportament preventiv. Poliţiştii au distribuit peste 400 de materiale informative şi au prezentat exemple ale unor victime care au suferit pagube importante, în urma neglijenţei în asigurarea locuinţelor, plasarea cheii de la uşă în locuri improprii sau lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor când sunt plecați de acasă. În acelaşi timp cetățenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie cu persoane necunoscute, care prestează activităţi care de multe ori sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.

Polițiștii fac încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a victimizării :

– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la  intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;

– Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir.

– Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;

– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

– Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul;

– Dacă vecinii dvs. sunt plecaţi de acasă şi observaţi ceva suspect la apartamentul lor (persoane necunoscute, urme de forţare, etc.) telefonaţi de îndată la 112 sau la cea mai apropiată secţie de poliţie. Cu cât poliția este anunţată mai repede, cu atât şansele de a prinde infractorii şi de a recupera bunurile sunt mai mari!

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.