Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau desfasoara activitati de informare a populatiei cu privire la prevenirea si combaterea fraudelor cu carduri in mediul on line, in cadrul campaniei BuySafePaySafe.
In luna iunie s-a lansat simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire si constientizare intitulata sugestiv #BuySafePaySafe, iar in aceasta perioada este organizata Operatiunea E-Commence 2018, o actiune de combatere comuna, desfasurata de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv Romania, a fraudelor online.
In prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Retelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vand orice produs la jumatate de pret. Cand un cumparator comanda un produs prin intemediul acestora, infractorii efectueaza achizitia – adesea foarte scumpa – prin intermediul unor carduri ale caror date sunt furate/contrafacute. Datele cardurilor compromise sunt adesea achizitionate de pe internetul ”ascuns” ( ”darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de cautare, de exemplu Google) si au fost initial obtinute in urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Cand realizeaza achizitiile online, victimile pot sa nu realizeze ca datele cardurilor lor sunt furate pentru ca apoi sa fie revandute pe alte forumuri. Asa numitii vanzatori au de multe ori zeci de mii de cumparatori multimiti si primesc recenzii excelente. In final, bancile si comerciantii sunt cei care sufera pierderile acestei activitati frauduloase, ce se ridica la nivel global la miliarde de euro in fiecare an.
In acest sens, politistii bacauani ii avertizeaza pe cei care prefera cumparaturile pe internet ca infractorii pot construi site-uri false cu oferte de nerefuzat, prin care, de fapt, fura datele cardului si golesc contul.
Si pentru ca este intotdeauna mai bine sa previi o infractiune, aceasta actiune operativa este urmata de o campanie de prevenire si constientizare – #BuySafePaySafe # care promoveaza o serie de reguli de siguranta, care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
Verificati daca dispozitivul pe care il folositi pentru a efectua achizitii online este configurat in mod corespunzator si conexiunea de internet este sigura;
Folosirea unui card este o modalitate sigura de plata in comertul online atata timp cat va luati aceleasi masuri de precautie ca si in celelalte tipuri de achizitii;
Exista anumite indicii care va ajuta sa identificati o frauda. Daca sunteti victima unei fraude online, sesizati politia. Daca ati cumparat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizati de asemenea banca emitenta;
Verificati-va serviciul de internet banking in mod constant. Anuntati imediat banca emitenta daca observati plati sau retrageri pe care nu le-ati efectuat dumneavoastra.