Politia explica interventia de la Onesti: „In jurul orei 16:55, s-a produs un declic. Una dintre victime a incercat sa-l loveasca pe agresor si atunci el i-a atacat” | VIDEO

Marti, 2 martie, la ora 14:00, politistii din Bacau si de la Bucuresti au prezentat opiniei publice cum s-au desfasurat faptele in interventia de la Onesti si au explicat din ce cauza s-a produs aceasta tragedie.

Vom prezenta mai jos explicatiile politistilor :

Gheroghe Cristian – Investigatii Criminale

„Primul apel care a sosit la 112 a fost la 11:47 , de un barbat care sesiza ca are o problema din cauza unui litigiu si va folosi un cutit. La momentul preluarii apelului , s-a intrerupt – cand se discuta cu politia. Operatoarea a transferat apelul catre politistii din teren. La 11:52 au primit apel politistii – raport. La 11:55 s-a dispus constituirea unui grup operativ – 17 politisti investigatii criminale, ordine publica, negociator si echipa interventie. La fata locului s-a deplasat adjunctului sefului politiei Onesti. A fost informat procurorul Judecatoria Onesti.

Adjunctul Politiei Onesti a initiat primele discutii – il cunostea, cautand solutii de calmare – pana cand a venit negociatorul. Adjunctul a incercat detensionarea si i-a promis ca ii va pune la dispozitie hotararea pe care o solicita atacatorul. Negociatorul si echipa interventiei au ajuns la 13:55.

Din datele existente , negociatorul a fost chemat la munca, fiind liber. Celalalt negociator este in concendiu medical ( 2 total ).
La 14:01, a fost solicitat sprijinul ISUJ Bacau.

La 14:38 , atacatorul a reapelat 112 si a sesizat ca are in locuinta 2 persoane legate si vrea sa i se restituie actul de proprietate sau 300.000 euro : „Daca aude miscare in fata blocului, va executa cele 2 persoane”

Operatorul de la 112 a solicitat sa vorbeasca cu o persoana sechestrata. Un barbat a precizat ca e sechestrat si este amenintat ca va fi ucis. Apelul a durat 5 min 41 secunde. In continuarea, politistii au discutat cu sotia – care a declarat ca-si sustine sotul.

Atacatorul a sunat la 112 si a cerut sa vorbeasca cu persoane mai importante, nu cu politisti. Operatorul a incercat sa-l pondereze.”

Scurtu Alexandru , director SIAS – grupa operativa

„Actiunea s-a facut in 4 pasi : 1. izolarea locului, s-a facut de colegii de la ordine publica. A 2-a activitate este negocierea. Se incearca rezolvarea pe cale pasnica, fara aplicarea fortei. Daca procesul esueaza , trebuie sa fim pregatiti pentru asalt.

  1. asalt planificat – timp indelungat
  2. asalt in situatii de urgente – timp scurt

Pasul 4 este managementul consecintelor. Viata este cea mai importanta si trebuie sa avem toate informatiile necesare.

In cadrul procesului, negocierea este o activitate obligatorie in toate evenimentele din spatiul public. Nu are un timp precis. Nu putem spune daca o negociere e lunga sau scurta. Rostul negocierii este castigarea de timp.”

Moraru Stefanut – SAS Bacau

„S-au folosit tehnici de negociere. In jurul orei 16:55, s-a produs un declic. Am observat miscarea siluetelor a agresorului si a unei victime. Ne-am dat seama ca s-a produs o agresiune.”

Un politist din cadrul Investigatii Criminale a mai precizat :

Una dintre victime a incercat sa-l atace pe agresor si a devenit foarte violent si i-a atacat. Prima echipa care avea armament era pozitionata la etajul 3. Usa s-a deschis mai greu intrucat era o scara proptita in ea iar usa era inchisa cu 2 yale.

Politistii au folosit gloante de cauciuc in prima faza, dupa care s-a folosit arma letala – Glock 17.Nu s-a ezitat nici un moment, s-a lucrat in echipe. Victima l-a lovit pe atacator cu piciorul iar atacatorul i-a lovit pe ambii cu cutitul.”

Intrebat de presa daca politia si-a facut treaba, Gheorghe Cristian a declarat:

Nu ne aflam aici daca politistii de la IPJ Bacau si-ar fi facut treaba ca la carte.

Politistii de la IGPR vor face o ancheta cu privire la modul de interventie in cazul crimelor de la Onesti, dupa care se va prezenta opiniei publice.

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

2 comentarii

  1. Cum au putut sa lase ca acest conflict, aceasta amenintare sa ajunga la o astfel de proportie??? De ce au pierdut timp pretios??? Si cum e posibil ca un singur om sa imobilizeze 2 barbati tineri, vare oricum il depaseau numeric si fizic??? Aici e un mister…de ce nu au opus rezistenta?? Ca sa legi niste oameni, nu e usor, trebuie sa ai tehnica militara si nu e cazul, celalalt coleg i-ar fi sarit in aparare. E incredibil si sfasietor de dureros.

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here