Caderea pietei imobiliare este anuntata in fiecare luna, insa cu totii vedem cum an de an preturile la locuinte cresc. Cu toate acestea, anul 2024 vine cu multe incertitudini care pun sub semnul intrebarii evolutia vanzarilor imobiliare din Romania.
Piata imobiliara din Romania, lovita de incertitudini
Anul 2024 a venit cu noi taxe. Guvernul a majorat cu 4% TVA-ul la locuintele de pana la 120.000 euro – de la 5% la 9%. Pe langa asta, conditiile pentru un TVA de 9% sunt foarte bine reglementate. Aceasta nu este singura problema. Ratele crescute si razboiul de la granita sunt factori care influenteava negativ piata imobiliara din Romania.
Tendinta va continua si in 2024, intrucat ratele nu se vor micsora peste noapte iar razboiul de la granita pare ca este unul pe termen lung. Peste toate astea, avem o inflatie care nu se da batuta, micsorand puterea de cumparare a romanilor. Astfel, o scadere a preturilor este posibila in 2024 – insa expertii considera ca nu poate fi mai mare de 10-20%. Sigur, trebuia sa luam in calcul si faptul ca este an electoral – pentru aproape 4 miliarde de oameni de pe planeta – astfel ca toate statisticile si stirile economice sunt „cosmetizate”.
Preturile apartamentelor din Bacau
Daca ne raportam la blocurile vechi, preturile nu au inregistrat cresteri fata de 2023 sau chiar 2022. De exemplu – in sud – zona URA/Narcisa – un apartament de 2 camere se vinde cu 35-40.000 euro, pe cand unul cu trei camere cu 50-60.000 euro. Daca mergem spre zona de centru-nord, pretul unui apartament cu 2 camere ajunge la 50.000 euro iar unul cu trei camere se vinde chiar si cu 70.000 euro.
In blocurile noi, situatia este diferita, iar preturile la unele apartamente pot ajunge si la 150-180.000 euro – preturi comparabile cu orase precum Bucuresti, Cluj si Iasi. Astfel, in blocurile noi din Letea sau Gheraiesti – un apartament de 2 camere se vinde cu 50.000 euro, insa daca ajungem in zona centru-nord, preturile ajung la 80.000 euro. Cele cu trei camere incep de la 70.000 de euro si pot atinge chiar si 150.000 euro.
Piata imobiliara din Bacau – vanzarile din 2023
Numarul de tranzactii la nivelul Municipiului Bacau a scazut fata de 2022 cu 4%. Scaderea este insignifianta daca ne raportam la problemele majore la nivel economic. Astfel, in 2022 s-au tranzactionat in Municipiul Bacau 3653 de imobile, iar in 2023 s-au vandut 3542. Cea mai buna luna a fost februarie cu 463 de vanzari, iar cea mai slaba a fost ianuarie cu 130.
La nivelul judetului Bacau scaderea a fost mai mare, de 12% – de la 13.493 in 2022 la 11.967 in 2023.
Ce spun specialistii in imobiliare din Bacau. Vine sau nu criza in 2024?
Am discutat cu un agent imobiliar din Bacau, pentru a afla opinia de la „firul ierbii”. Sorin Stan – agent imobiliar in Municipiul Bacau – crede ca piata imobiliara va stagna in 2024, fara mari modificari de pret :
„Din punctul meu de vedere, piața imobiliară din Bacău în anul 2024 va înregistra o stagnare a prețurilor în segmentul rezidențial, cu o creștere posibilă, dar nu mai mare de 5-10%, având în vedere că băncile doresc să reducă ratele creditelor bancare pentru a încuraja clienții să acceseze noi împrumuturi.
Segmentul de vânzare pentru terenuri și case se va menține pe aceeași linie de prețuri, având în vedere că prețul materialelor de construcție s-a stabilizat. Mulți acuză traficul și timpul îndelungat pierdut în drum spre zonele limitrofe ale orașului, ceea ce nu oferă confort, în special familiilor tinere cu copii.
Vânzarea spațiilor comerciale este segmentul care înregistrează o cerere mai mare decât oferta și este în continuă creștere. În ceea ce privește vânzarea spațiilor industriale, cererea a scăzut față de 2022/2023, acest segment fiind influențat de mai mulți factori externi (politici, dezvoltarea infrastructurii județului).
În concluzie, anul 2024 nu cred că va aduce schimbări majore de prețuri (pozitive sau negative) și acestea își vor menține nivelul cu anul 2023. De asemenea, trebuie să recunoaștem că piața imobiliară din Bacău a atins un prag destul de ridicat, având în vedere potențialul financiar și gradul de dezvoltare economică al acestuia, comparativ cu alte zone ale țării.” a declarat pentru Bacau.net – Sorin Stan – agent imobiliar
Este bine sau nu sa cumparam o locuinta in Bacau, in 2024?
Tarile lumii au ajuns cu datoriile la maxim istoric, astfel ca o criza economica va veni pentru a restabili echilibrul. Banii printati in pandemie, crizele de energie, sociale si de sanatate au destabilizat intreg sistemul. Nimeni nu stie insa cand, cum si in ce masura va fi afectatea fiecare tara. Cu toate astea, se stie faptul ca imobiliarele pica ultimele in orice criza, fiind cele mai stabile si mai sigure – de asta preturile sunt mari iar randamentele scazute, fata de alte investitii.
Daca luati in considerare sa va achizitionati o locuinta in anul 2024, este bine sa evitati sa va indatorati la maxim. Incertitudinile economice, sociale si politice va pot da bugetul peste cap foarte rapid, astfel ca e bine sa va luati masuri de siguranta. Daca gasiti locuinta mult visata, la un pret corect, oricand este bine sa achizitionati. Este stiut faptul ca atunci cand asteptam sa cumparam la pretul cel mai mic, de cele mai multe ori ajungem sa achizitionam bunul dorit la un pret mult mai mare decat daca am fi cumparat din prima.
imobiliarele raman cele mai sigure investitii iar o criza ca in 2008 este exclusa.salariile sunt mult mai mari ca in 2008,iar preturile sunt mai mici ca in 2008.