Percheziţii la Airbus legate de EADS. Procurorii urmăresc transferuri de milioane de euro

0

Mai multe perchezitii au fost efectuate de Parchetul din Munchen (sudul Germaniei) in sedii ale grupului Airbus din cauza unor suspiciuni de coruptie legate de contracte cu Arabia Saudita si Romania, potrivit AFP.

airbus--621x414Parchetul a confirmat aceste perchezitii care au avut loc in octombrie. Si Airbus, fosta EADS, a confirmat existenta unei anchete a justitiei germane. Suspiciunile de coruptie sunt legate de contracte de circa 3 miliarde de euro incheiate cu Arabia Saudita si Romania pentru echipamente care asigura securitatea frontierelor, potrivit sursei citate.

Parchetul din Munchen ancheteaza mai multe persoane iar aceste perchezitii au avut loc in sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space, la Ottobrunn si Unterschleissheim, in apropiere de Munchen, precum si in apropiere de Ingolstadt, Ulm si Friedrichshafen, in sudul Germaniei.

Parchetul din capitala bavareza examineaza in prezent transferuri de bani in valoare de mai multe milioane de euro. In 2009, grupul a obtinut un contract de circa doua miliarde de euro cu Arabia Saudita privind furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-moderna pentru supravegherea celor 9.000 de km de granita ai regatului. Contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit concernului EADS fara licitatie, printr-o hotarare a guvernului Adrian Nastase, la o valoare de aproape un miliard de euro.

Potrivit unor surse judiciare, contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor „intelegeri ascunse” legate de subcontractanti, cu rolul de a „derula mitele”, care ajungeau la persoane din conducerea MAI si la cabinetul lui Adrian Nastase, premierul roman de la acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.