Pe 2 şi 16 noiembrie vom alege noul președinte


Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Potrivit notei de fundamentare a OUG, publicată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, principalele modificări aduse legii sunt majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării.

Aceeaşi sursă preciza că se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 45 de zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive. În acest moment, data începerii campaniei electorale coincide cu termenul limită de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că data rămânerii definitive a candidaturilor este la şase zile de la data începerii campaniei electorale.

O altă modificare importantă cuprinsă în nota de fundamentare este eliminarea secţiilor de votare speciale, corelată cu reglementarea posibilităţii exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.

Totodată, prin OUG se intenţionează clarificarea posibilităţii funcţionarilor publici de a fi desemnaţi ca preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, prin introducerea unui text expres care să înlăture orice interpretare privind o eventuală incompatibilitate.

Un alt punct se referă la modificarea înţelesului unor termeni din cuprinsul legii, respectiv a termenului de act de identitate, prin introducerea cărţii electronice de identitate şi prin eliminarea titlului de călătorie. De asemenea, se are în vedere definirea sintagmei de „partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare”, precizându-se că partid parlamentar sau o formaţiune politică parlamentară sunt acelea care depăşesc pragul electoral şi sunt votate la alegeri de electorat.

Guvernul a adoptat şi o hotărâre prin care se stabileşte data celor două tururi de scrutin. În acest sens, premierul Victor Ponta a avansat datele de 2 şi respectiv 16 noiembrie 2014.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.