Patru cetateni ungari, printre care doi membri Jobbik, au primit interdictie un an in Romania


Patru cetateni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind Szavay Istvan, au interdictie de a intra in Romania timp de un an, a anuntat luni seara purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, potrivit Mediafax.

Cei patru sunt Tyirityan Zsolt – membru al organizatiei „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik si al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan – membru Jobbik si Mikola Bela – membru al organizatiei „Noua Garda Ungara”, fata de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucuresti, in vederea declararii acestuia ca indezirabil,a precizat Dajbog. Szavay Istvan este deputat in Parlamentul ungar.

„Referitor la aceste persoane exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei”, a mai spus purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Interdictia data celor patru a fost dispusa „cu scopul preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta grav ordinea publica pe teritoriul Romaniei”, a mai spus Dajbog.

Monica Dajbog a subliniat ca interdictia a fost data in urma unor „activitati specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si a securitati nationale, in conformitate cu dispozitiile legale”.

„Prevederile legale in baza carora au fost realizate aceste activitati sunt: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata; Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, cu respectarea legislatiei comunitare relevante, respectiv Directiva 38/2004/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, precum si Regulamentul 562/2006 de instituire a unui Cod Comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de catre persoane – Codul Frontierelor Schengen”, a mai precizat oficialul MAI.

Dajbog a mai anuntat ca institutiile abilitate au in atentie „si alte persoane care desfasoara in mod sistematic, pe teritoriul Romaniei, astfel de actiuni care contravin normelor comunitare si legislatiei nationale in materie”. „Autoritatile romane sunt hotarate sa aplice cu fermitate legislatia in vigoare in toate cazurile in care cetatenii altor state, prin declaratii publice sau orice alte actiuni desfasurate pe teritoriul Romaniei, incalca in mod direct sau instiga la nerespectarea Constitutiei si a legilor tarii”, a mai spus ea.

Purtatorul de cuvant al MAI anunta vineri, inainte de manifestantiile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.