Pârtieee!! Care sunt sporturile de iarnă ce pot fi practicate în România

0

Pasionații sporturilor de iarnă pot să treacă liniștiți România pe lista țărilor în care merită să îți petreci vacanță. Asta pentru că aici găsești pârtii de schi special amenajate pentru copii, începători și avansați, dar și zone speciale în care te poți bucura de snowboard și sanie, drumeții montane, ba chiar și de zboruri cu parapanta.

De la Brașov la Șuior. 12 dintre cele mai populare stațiuni de schi din România

În România, cel mai practicat sport în sezonul rece este schiul. În total, sunt 196 de pârtii de schi omologate, cu o lungime totală de 165 km. Dintre acestea, circa 60 au o lungime de peste 1.000 de metri fiecare. Aproximativ 20 din total au fost omologate la începutul anului trecut, majoritatea fiind în staţiunea Sinaia. Judeţele Prahova, Braşov şi Harghita au cele mai multe pârtii de schi, potrivit Ziarul Financiar.

Poiana Brașov este cea mai mare staţiune montană din România. Lungimea totală a domeniului de schi este de 24,5 km, cu grade diferite de dificultate. Este aproape de atracțiile turistice majore, cum ar fi Castelul lui Dracula, Cetatea Râșnov și orașul medieval Brașov. Totodată, stațiunea este una dintre cele mai curate și bine conservate zone montane din Europa de Est.

O alta stațiunie montană populară este cea de pe Valea Prahovei, din Predeal, care ofera se bucura de varietate în ceea ce privește pârtiile pentru ski și care ofera trasee montane foarte frumoase și ușor de parcurs, potrivit Libertatea.

Pârtia de schi Kalinderu merită, de asemenea, amintită. Este una dintre cele mai cunoscute pârtii din România, însă nu este recomandată începătorilor, ci schiorilor cu experiență. Pârtia de schi Kalinderu din Bușteni are o lungime de aproximativ 2,5 km și dispune de 3 instalații pe cablu, însă pasionații sportului se pot simți ca la un campionat mondial, la proba de coborâre în viteză, precizează sursa citată anterior.

Păltiniș, cea mai veche stațiune de schi din România, înființată în anul 1894, reprezintă o altă atracție pe timp de iarnă. Nu este o pârtie de mari dimensiuni, ci doar de 1,6 km și o singură instalație de cablu, însă peisajul montan este unul de basm.

Foarte căutate sunt si pârtiile din Transalpina deoarece domeniul schiabil este ideal și pentru snowboarding. Zona este spectaculoasă iar priveliștea te lasă fără suflare.

Lista e completată de alte stațiuni cu un farmec aparte situate în diferite părți ale României: Arnea Platoș, Băișoara, Șuior, Straja, Rânca sau Cârlibaba.

Snowboarding, săniuș, tubing sau zbor cu parapnat, printre sporturile de iarnă practicate în România

Alte sporturi de iarnă care pot fi practicate în stațiunile din țară sunt snowboarding-ul, săniuș sau tubing. Cel din urmă menționat, înlocuiește sania cu inelele gonflabile, oferind o viteză mai mare de coborâre. Unul dintre sporturile preferate în special de către copii este patinajul artistic. De altfel, este și un sport mult mai accesbil pentru persoanele care locuiesc la oraș.

Cât despre pasionații de drumeții montane, aceștia pot să opteze pentru hiking și trekking și în sezonul rece. Folosind echipamentul tehnic corespunzător, se poate ajunge pe cele mai înalte crește ale munților Carpați, unde peisajele sunt poveste.

Pentru o doză bună de adrenalină, în anumite stațiuni montane din țară, se pun la dispoziție plimbări cu snowmobile-ul sau ATV-ul, dar și zboruri cu parapanta, alături de un instructor specializat. Brașov este unul dintre locurile unde se poate experimenta senzația unică dată de zborul cu parapanta.

Singura medalie caştigată de România Jocurile Olimpice de Iarnă

În timp ce pentru unii sporturile de iarnă sunt doar un hobby, alții visează să ajungă pe podiumul marilor competiții sportive. Participările la astfel de eveniment sunt urmărite cu sufletul de gură de către suporteri. Miza este una mare și pentru aceia care apelează la pariuri sportive online.

Cele mai recente victorii au fost obţinute anul trecut, la ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani), organizate la Lausanne şi St. Moritz. Cu două medalii de aur, cucerite la monobob de Georgeta Popescu şi Andrei Nica, şi una de bronz, câştigată de Ramona Ionel, în proba de sprint pe echipe mixte la patinaj viteză, România a ocupat locul 14 în clasamentul pe naţiuni. La cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret au luat parte 35 de sportivi romani.

România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă. Excepţie au făcut prima ediţie din 1924 şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble, în Franţa, a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor – medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-două persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, notează Agerpres.

Cu toate acestea, sportivii români continuă să spere la o nouă medalie la Jocurile Olimpice de iarnă. Ediția următoare va avea loc la Beijing între 4 şi 20 februarie 2022.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.