Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2015. 5,4 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite cu 5 la sută

0

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminică, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu 339 de voturi „pentru” şi 141 „împotrivă”. Plenul reunit al Senatului şi Camerei finalizase vineri dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015, stabilind ca votul final să fie dat ulterior.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, sâmbătă, articolele proiectului de buget de asigurări sociale de stat pe 2015, urmând ca votul final să se dea duminică, împreună cu votul la proiectul de buget de stat. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus că este un buget mai mare cu 5,08% faţă de cel de anul trecut şi asigură îndeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile mărite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.

Ea a adăugat că bugetul prevede şi majorarea pensiilor sociale şi implementarea deciziei Curţii Constituţionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. „Bugetul cuprinde şi sumele suplimentare, astfel încât să putem asigura transferul către pilonul II de pensii”, a precizat Plumb.

Rovana Plumb a mai spus că bugetul de şomaj prevede o scădere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rată a şomajului de 5,1%, faţă de 5,3% cât a fost în 2014 şi reducerea cu 20.000 a numărului de şomeri, de la 485.000 la 465.000. Potrivit ministrului, bugetul de şomaj asigură în mod clar plata şomajului şi asigurarea de programe pentru creşterea ocupării locurilor de muncă în rândul tinerilor şi al persoanelor peste 45 de ani.

PNL anunţase anterior că nu va vota proiectul de buget de sigurări sociale, deputatul PNL Cristina Pocora apreciind că este „un buget al sărăciei, cu spatele la viitor”. „Grupul PNL nu va vota acest buget, care ne spune că în 2015 Guverul va avea un buget consolidat al sărăciei, cu spatele la viitor. Se cârpeşte în continuare, se dau câţiva lei în plus şi viaţa oamenilor va fi tot mai grea”, a spus Pocora. Ea a cerut demisia Rovanei Plumb, acuzând-o că face „teatru pe spatele cetăţenilor”.


Tu ce parere ai? Lasa un comentariu mai jos.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.