In spatiul public au aparut diverse scenarii, in legatura cu autorizarea atacului de la Onesti. Unele voci au transmis opiniei publice faptul ca procurorul nu ar fi autorizat intrarea politistilor pentru a incerca salvarea celor doi muncitori. In acest sens, Parchetul Judecatoriei Onesti a transmis un comunicat de presa prin care explica rolul si atributiile procurorului.
Redam integral comunicatul de presa:
„Având în vedere o serie de aspecte apărute în spaţiul media referitoare la rolul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti la desfăşurarea evenimentului din data de 01.03.2021 de pe raza mun. Oneşti, judeţul Bacău, în vederea corectei informări a opiniei publice confirmăm prezenţa temporară a acestuia la faţa locului la solicitarea organelor de poliţie sesizate cu comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, în vederea identificării actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă, în strictă conformitate cu prevederile legale ce reglementează atribuţiile procurorului.
Astfel, învederăm că: Potrivit art. 56 al. 1 Cod procedură penală, procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale. În acelaşi sens, conform al. 2 al art. 56 Cod procedură penală, procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.
De asemenea, conform prevederilor art. 26 al. 1 pct. 5 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Poliţia Română are, printre altele, atribuţia principală de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei.
Prin urmare nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor.” se arata in comunicat