Parastas cu parlamentari, pentru UTON si RAFO, in Consiliul Local Onesti

0


Delicata problematica socio-economica generata de „caderea” principalelor societati de pe platforma petrochimica Onesti a tinut capul de afis a ultimei sedinte de Consiliu Local (CL). In prezenta a 3 parlamentari, 2 deputati si un senator, alesii onestenilor au discutat joi – pret de 2 ore – modul in care poate fi resuscitata inima economica a orasului. In timp ce deputatul PDL Valerian Vreme a fluturat spectrul nationalizarii societatilor UTON si RAFO, social-democratii s-au pronuntat pentru elaborarea unui Memoriu, care sa fie asumat de toate fortele politice si remis – ulterior – Guvernului. De la discutii au lipsit oficialii societatilor amintite, insa a fost prezent administratorul companiei de termoficare – Termon CT. Pe un ton „apocaliptic”, acesta a decretat ca Termon se afla in faliment. 

Parlamentari Onesti - CL deschid.Timp de 2 ore, parlamentari, sindicalisti si consilieri locali onesteni au discutat in cadrul ultimei sedinte de CL (21 martie) pe marginea situatiei in care se afla UTON si RAFO, doua foste perle ale platformei petrochimice Borzesti. La discutii au participat 2 parlamentari onesteni, deputatul Valerian Vreme (PDL) si senatorul Marcel Bujor (PP-DD), fostul manager al hotelului Trotus din localitate. Lor li s-a alaturat Constantin Avram, deputat PC ales, la pas, in colegiul 6 (Onesti). Dezbaterile au fost generate de conducerea Primariei Onesti, in contextul inflamarii situatiei socio-economice de la UTON, societate aflata la un pas de intrarea in insolventa. Stefan Parvu, liderul de sindicat de la UTON, a declarat ca societatea s-a confruntat in ultimii ani cu o rea-vointa vadita a patronului Marian Iancu, Parvu apreciind ca societatea onesteana va lua drumul lichidarii dupa modelul inaugurat de Iancu la clubul de fotbal Poli Timisoara. Sindicalistul a aratat ca insolventa ar putea fi o cale spre redresarea UTON, dar ca patronatul are cu totul alte intentii. „Intentia lor e sa taie, maruntel, fabrica. Din octombrie nu a mai luat nimeni niciun ban. Ne batem cu morile de vant”, a afirmat Parvu.

Ion Marian, liderul de sindicat de la RAFO, a declarat ca pe masa patronatului rus al rafinariei ar exista 2 solutii pentru deblocarea situatiei, dar ca acestea nu pot fi facute publice. Marian, fost candidat PDL la parlamentarele din decembrie 2012, a afirmat ca actionarul majoritar al RAFO e dispus sa vanda din actiuni, in schimbul unui pret rezonabil. „Patronul a spus ca vrea sa vanda din actiuni. La un pret rezonabil sunt dispusi sa vanda 35 la suta din pachetul detinut”, a povestit seful sindicatului Rafinorul. Marian a adaugat ca RAFO se confunda cu istoria Onestiului si ca factorii decizionali au obligatia sa se implice in salvarea societatii.

Vreme vede fezabila o „nationalizare”

CL OnestiCei 3 parlamentari prezenti la sedinta CL Onesti s-au intrecut in a elogia nevoia de unitate politica afirmand, in cor, ca ora declaratiilor populiste a trecut. Asta, in conditiile in care atat Valerian Vreme, cat si sindicalistul-candidat Ion Marian, au decretat in campania pentru alegerile generale ca RAFO e pe punctul sa porneasca. Democrat-liberalul Vreme a lansat ipoteza nationalizarii UTON si/sau RAFO, apreciind ca cele doua societati se confrunta cu un dezinteres cronic manifestat de cele doua patronate. „Propun un colectiv pentru a face un  proiect cu care sa ne prezentam in fata Guvernului. La Bucuresti nu poti merge sa ceri sfatul, trebuie sa vii cu solutii concrete. Pana la urma, in toata lumea exista si nationalizari. Institutiile statului sa-si faca treaba. Din cate stiu, UTON are si datorii la stat”, a declarat deputatul PDL.

Parlamentar al puterii, Constantin Avram a pledat pentru o solutie globala, deputatul PC apreciind ca situatia UTON si RAFO nu poate fi scoasa din contextul platformei petrochimice. El a declarat ca toate contractele de privatizare a societatilor de pe platforma trebuie verificate, adaugand ca se simte miscat de drama sociala pe care o traverseaza muncitorii celor doua companii.

O pozitie pertinenta a exprimat senatorul PP-DD Marcel Bujor. Un neobisnuit al politicii, fostul manager al hotelului Trotus a declarat ca situatia UTON e diametral opusa fata de problemele de la RAFO. Bujor a opinat ca la UTON administratorul poarta, suta la suta, vina dezastrului in care se afla societatea, in timp ce la RAFO actionarul s-a achitat de obligatii dar a ajuns intr-o situatie limita din punct de vedere financiar. „Banii de la UTON probabil ca au fost directionati catre Poli Timisoara. Exista si un iz penal in ce s-a intamplat la UTON, sa nu ne fie frica s-o spunem. Cred ca poate fi sesizat parchetul. Fiind vorba de societati private, e greu ca guvernul sa se implice in ajutorarea lor. Pentru politicieni spun sa promitem mai putin si sa facem mai mult”, a spus senatorul PP-DD.

Lemnaru vrea Memoriu

Emil LemnaruFostul primar al Onestiului, Emil Lemnaru (PSD), a lansat ideea elaborarii unui Memorandum care sa fie asumat de intreaga suflare politica onesteana si, ulterior, remis Guvernului. „Memoriul sa ajunga la ministrul Vosganian si la primul-ministru. Sa se vada clar daca privatizarile au fost corecte si sa-si aplece urechea asupra problemelor de la Onesti. La RAFO, degringolada a inceput in 2004 cand se vorbea de Jafo. Am fost tradati pe plan judetean de personaje care si-au batut joc de Onesti. Era mult mai usor sa tragem la raspundere un patron din judetul Bacau, decat pe acesti actionari straini”, a criticat Lemnaru (foto). Vizibil depasit de situatie, noul primar al Onestiului, Laurentiu Neghina, i-a compatimit pe angajatii UTON si RAFO, reprezentanti de sindicalisti, multumindu-se sa constate ca si societatea de termoficare Termon CT se afla sub spectrul falimentului. Neghina l-a atacat pe fostul primar, declarand ca sistemul de termoficare imaginat de Lemnaru a generat pierderi de peste 1000 miliarde lei vechi. Dupa 2 ore de dezbateri, cei prezenti nu au reusit sa degaje o solutie concreta, deputatul Vreme reiterand optiunea sa pentru nationalizarea societatilor UTON si RAFO, dupa modelul pus in opera de americani cu constructorul auto Chrysler.

Discutiile din CL survin unui mars al tacerii facut de muncitorii de la UTON, la inceputul acestei saptamani, in conditiile in care sunt neplatiti de mai bine de jumatate de an. O situatie la fel de delicata intampina si RAFO, unde patronatul rus a decis sa concedieze jumatate din personal, dupa ce ani de zile a platit salarii pentru o mie de oameni fara ca acestia sa produca nimic. Colac peste pupaza, prabusirea firmelor de pe platforma petrochimica se produce in contextul diminuarii presiunii fiscale, prin introducerea terenurilor – de catre municipalitate – in zona D de impozitare (cea cu cele mai reduse impozite si taxe). Facilitatile fiscale introduse, cam pe negandite, de administratia Neghina nu au produs rezultatele scontate: in loc sa produca noi locuri de munca, agentii economici de pe platforma pica unul dupa altul.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.