Palatul Administrativ va fi reabilitat. Consiliul Judetean Bacau si Prefectura au incheiat un protocol de colaborare


Luni, in sedinta extraordinara de CJ, s-a votat un protocol de colaborare cu Prefectura Bacau pentru reabilitarea Palatului Administrativ. Consilierii judeteni au aprobat proiectul cu majoritate de voturi. Palatul Administrativ este un monument istoric, construit intre anii 1886-1890, în urma unui concurs caștigat în anul 1880 de către arhitectul Paul Petricu, participând cu lucrarea ce purta motoul „Dreptatea”.

Acest edificiu a fost martor la toate evenimentele seminificative din viața municipiului și județului Bacău. De aici au plecat trupele de lupta, în cele două războaie mondiale. De-a lungul timpului, Palatul Administrativ a găzduit diferite autorități locale. În prezent, aici își au sediul Consiliul Județean Bacău și Instituția Prefectului Județului Bacău.

Am inițiat un proiect de hotărâre cu privire la încheierea unui protocol de colaborare cu Instituția Prefectului Județului Bacău, în vederea reabilitării Palatului Administrativ. Cu majoritate de voturi, astăzi, în ședința extraordinară a CJ, inițiativa a fost aprobată. Astfel, împreună cu proprietarul clădirii- Instituția Prefectului, vom demara demersurile necesare pentru a pune în valoare această clădire emblematică pentru Bacău.

Încă din perioada când eram subprefect, respectiv prefect, am considerat reabilitarea acestui edificiu ca fiind un proiect de suflet, prin care ne respectăm trecutul și istoria. În acest sens, am făcut eforturi pentru intabularea clădirii, cosmetizarea și întreținerea fațadei și nu în ultimul rând, printr-un parteneriat public-privat am realizat, cu titlu gratuit, modernizarea sistemului de iluminat arhitectural, cu tehnologie LED de ultimă generație.

Consecvent cu obiectivele pe care mi le-am propus, în cadrul protocolului de colaborare încheiat, voi identifica împreună cu aparatul de specialitate al CJ cele mai potrivite soluții pentru realizarea acestui proiect. Palatul Administrativ din Bacău este un veritabil blazon, o emblemă care trebuie readusă la strălucirea de odinioară, urmând exemplul orașelor din Europa care valorifică moștenirea arhitecturală.” a declarat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea

Doar 6 aplicatii depuse in apelul de proiecte „Valul Renovarii” – finantat prin PNRR au fost aprobate. Printre acestea se numara si cladirea Palatului Administrativ:

La sfârșitul lunii martie, în contextul deschiderii apelului de proiecte „Valul Renovării” (aferent PNRR), la Ministerul Afacerilor Interne/MAI au fost depuse mai multe aplicații vizând consolidarea seismică & reabilitarea termoenergetică a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea instituții & structuri din cadrul ministerului. Șase dintre aplicațiile depuse, între care și cea a Instituției Prefectului – Județul Bacău, au ca obiectiv reabilitarea sediilor în care funcționează prefecturile respectivelor județe, după cum urmează: Bacău („Palatul Administrativ”, aflat în proprietatea MAI), Bistrița Năsăud, Cluj, Dolj, Ilfov și Suceava. Începând cu iunie 2022, aplicația noastră parcurge etapa de conformitate administrativă & eligibilitate urmând ca, într-un orizont de timp rezonabil, odată cu epuizarea clarificărilor, să fie semnat contractul de finanțare aferent.

Reabilitarea Palatului Administrativ, imobil istoric emblematic al Bacăului, prezintă o estimare de cost cifrată la aprox. 6,4 milioane euro – bazată pe standardele de cost comunicate, în cursul acestei primăveri – prin ghidul specific apelului menționat. Lucrările propuse comportă două paliere: consolidarea seismică, în contextul vechimii respectabile a clădirii, respectiv renovarea termoenergetică moderată, în scopul creșterii eficienței energetice a imobilului. În contextul descris mai sus, salut votul dat astăzi de consilierii județeni care au aprobat asocierea dintre Instituția Prefectului și Consiliul Județean – colocatarul Palatului Administrativ – pentru întărirea capacității administrative la implementarea proiectului de reabilitare, după semnarea contractului de finanțare de către ordonatorul principal de credite al MAI. Promptitudinea cu care Consiliul Județean a dat curs încheierii parteneriatului administrativ (care a primit azi girul aleşilor județeni), precum şi suportul instituțional consecvent primit pe parcursul ultimelor luni mă încredințează că dezideratul reabilitării Palatului Administrativ, cu fonduri europene nerambursabile, este cu un pas mai aproape de materializare.” a declarat prefectul Bogdanel

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.