Ordonanța „traseismului”. 17% din primari, pe cale să își piardă mandatele

0

Nu mai puțin de 17% dintre primarii din Romania şi-au schimbat partidul, anunță ExpertForum într-o analiză. Din cei 3.180 de primari din Romania, 540 si-au schimbat partiul ca urmare a Ordonantei 55/2014 care a permis timp de 45 de zile alesilor locali sa isi schimbe formatiunea politica fara sa isi piarda functia. Cel mai mult de castigat de pe urma acestei ordonante a avut PSD, care a pierdut trei primari, dar a castigat 404. Judetele cele mai afectate de traseism sunt Giurgiu (73% dintre primari au tradat), Neamt, Buzau si Dolj.

Dintre cei 1.338 de consilieri judeteni au migrat catre alte patide 171 – respectiv 12,8%, iar din 40.000 de consilieri locali si-au schimbat partidul 4.378 – respectiv 10,9%. PNL a castigat cinci primari si a pierdut 248, iar PDL a castigat un primar si a pierdut 195. PPDD nu a castigat niciun primar, dar a pierdut 24. PLR a castigat 34 de primari, desi nu a participat la alegerile din 2012. Judetele cu cei mai putini migratori sunt Sibiu, Mehedinti, Ilfov si Covasna.

Curtea Constitutionala a decis pe 17 decembrie ca Ordonanta de urgenta 55/2014 care a permis migratia politica a alesilor locali este neconstitutionala. Laura Stefan, specialist ExpertForum, este de parere ca alesii locali care au migrat trebuie sa isi piarda functia ca urmare a deciziei CCR existand o jurisprudenta a Curtii in acest sens.

”Curtea Constitutionala a spus doua lucruri. Primul: ca ordonanta este neconstitutionala. Al doilea: ca Parlamentul prin legea de respingere trebuie sa hotarasca efectele pe care migratia politica le produce asupra mandatelor alesilor locali care au schimbat partidul. Acum, am auzit ca Parlamentul are mai multe optiuni in acest sens. In opinia mea are putine. Trebuia sa spuna ca mandatele celor care au plecat la alt partid in baza ordonantei iau sfarsit”, a explicat Laura Stefan.

In cazul in care Parlamentul nu va lua aceasta decizie, partidele politice au posibilitatea sa ceara in instanta incetarea mandatelor alesilor care au migrat. ”O alta varianta este ca Parlamentul sa nu faca nimic. Inactiunea Parlamentului insa nu securizeaza mandatele alesilor locali. Daca Parlamentul nu va da o lege atfel incat mandatele celor care au migrat sa inceteze, se va ajunge in fata instantelor si instantele vor decide ce se intampla. In acest caz, exista riscul unei practici neunitare. In plus, toate aceste proceduri vor lua timp, iar mandatele alesilor locali sunt pe perioada determinata”, a mai spus Laura Stefan.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.