Oamenii legii, uimiti de frecventa cu care popa Balan baga celulare in Penitenciarul Bacau. El prelua telefoanele la adapostul intunericului

0

„Fratia” lucrativa dintre unii functionari ai Penitenciarului Bacau si cativa puscariasi considerati „de incredere” a condus la punerea pe picioare, in interiorul institutiei, a unei mici „industrii” de procurare si vanzare a telefoanelor mobile. Beneficiarii tranzactiilor au fost, conform procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, diversi inculpati incarcerati in Penitenciarul Bacau. Cap de afis in reteaua de procurare a telefoanelor mobile, preotul capelan Octavian Balan, om cu state vechi de activitate in cadrul Penitenciarului Bacau. Slujitorul Domnului i-a slujit exemplar, sustin oamenii legii, pe detinuti, starnind uimirea judecatorilor Tribunalului Bacau. Acestia au dispus pe 21 septembrie arestarea pentru 29 de zile a preotului, alaturi de coinculpatii prezenti in dosar. Potrivit Mediafax, preotul Balan are interdictie de a mai sluji.

Penitenciarul-BacauCurtea de Apel Bacau va judeca miercuri recursul declarat de lotul „Celularul” (Balan Octavian, Gîrleanu Gabriel, Gurău Horia, Dăduţ Eusebiu Marian şi Dăduţ Oana Mihaela) in deja celebrul dosar penal vizand constituirea unei retele, in interiorul Penitenciarului Bacau, prin intermediul careia detinutii erau alimentati cu telefoane mobile, dar si cu alte bunuri si obiecte interzise in posesia persoanelor private de libertate. Pe 21 septembrie, Tribunalul Bacau a admis solicitarea de arestare pentru 29 de zile a lotului, formulata de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bacau.

Dosarul este centrat pe activitatile infractionale coordonate, pe de o parte, de puscariasi socotiti a fi de „incredere”, iar pe de alta parte de functionari din cadrul Penitenciarului Bacau, intre acestea distingandu-se figura emblematica a preotului Octavian Balan. Liantul celor doua „grupari” l-au constituit rude apropiate ale detinutilor, aflate in libertate si care au asigurat, la ordinul lor aprovizionarea cu telefoane mobile a functionarilor, acestia din urma introducandu-le in institutia de coercitie. In baza acestui modus operandi, in interiorul penitenciarul s-a creat o mini-industrie de procurare si vanzare a telefoanelor mobile de care, spun oamenii legii, au profitat cu varf si indesat doi detinuti, Horia Gurau si Eusebiu Marian Dadut zis „Banana”, acestia erijandu-se intr-un fel de patroni ai sistemului pus la punct cu complicitatea functionarilor din penitenciar.

„Incepând cu luna august 2013, în baza unei înţelegeri prealabile, inculpaţii Gurău Horia şi Dăduţ Eusebiu Marian au pus bazele unei afaceri profitabile pentru ei şi familiile lor, organizând activitatea de procurare a telefoanelor mobile, componente, subansamble, accesorii, cartele SIM, atât pentru sine, cât şi pentru alţi deţinuţi, speculând pe de o parte lipsa de vigilenţă şi integritate a unora dintre funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor locale, iar pe de altă parte, nevoia persoanelor cazate în spaţiul de detenţie de a comunica facil cu familiile şi nu numai, pentru care erau dispuşi să plătească sume de bani ce asigurau atât mituirea angajaţilor, cât şi un profit pentru ei şi familiile lor”, se arata in motivarea sentintei Tribunalului Bacau.

In actiunea lor, detinutii i-au cointeresat pe preotul capelan Octavian Balan, precum si pe Gabriel Girleanu, agent sef principal, supraveghetor si sef de schimb la sectia E1 a penitenciarului. Raportat la activitatea infractionala a inculpatului Balan, oamenii legii s-au aratat surprinsi de frecventa cu care acesta introducea obiecte interzise in penitenciar. „Din ansamblul materialului probator administrat în cauză, din modul de concepere şi organizare al activităţii infracţionale, rezultă în mod neechivoc frecvenţa uimitoare cu care acest inculpat realiza activităţi de introducere în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise în posesia persoanelor private de libertate în scopul utilizării de către acestea, cu ignorarea totală atât a regulilor de etică şi morală ce decurg din însăşi profesia acestuia de preot, îndrituit să asigure reeducarea deţinuţilor în spaţiul de detenţie, cât şi a statutului special al funcţionarilor publici din sistemul Administraţiei Penitenciarelor”, mai precizeaza documentul citat.

In urma actiunii de flagrant organizate pe 20 septembrie, ofiterii anticoruptie au descoperit asupra preotului doua telefoane mobile Nokia, precum si suma de 750 lei. In masina clericului au mai fost descoperite alte doua telefoane, dar si mai multe accesorii. In urma verificarilor efectuate de oamenii legii in spatiile de detentie au mai fost descoperite alte 5 terminale mobile despre care ofiterii spun ca ar fi fost introduse in Penitenciarul Bacau pe aceeasi filiera. Preotul Balan ridica telefoanele mobile de la rudele apropiate ale lui Gurau sau Dadut, la adapostul intunericului, lucratorii anticoruptie amintind in acest sens de preluarea telefoanelor din seara zilei de 19 septembrie 2013, cand invinuita Vasilica Cornelia Ardeleanu i-a adus clericului acasa 3 telefoane, un incarcator si suma de 700 lei. Acestea urmau sa ajunga in penitenciar, introduse de preot.

„Probele administrate în cauză demonstrează dincolo de orice îndoială faptul că la data de 19.09.2013, inculpatul Gurău Horia organiza deja o nouă introduce de bunuri interzise în penitenciar, dispunând stabilirea unor noi întâlniri ale  lui Ardeleanu Cornelia Vasilica în cursul zilei de 20.09.2013 cu alte persoane de la care să preia astfel de bunuri”, au retinut judecatorii Tribunalului. Acestia au admis cererea procurorilor de la Parchetul Tribunalului, punand sub arest pentru 29 de zile grupul ce actiona in Penitenciarul Bacau (Balan si Girleanu pentru luare de mita si introducere de bunuri si obiecte interzise in penitenciar; Dadut si Gurau pentru instigare la dare de mita, complicitate la luare de mita si introducere de bunuri si obiecte interzise in penitenciar; Dadut Oana Mihaela pentru complicitate la luare de mita si complicitate la introducerea de bunuri si obiecte interzise in penitenciar).

Conform Mediafax, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a decis „oprirea de la cele sfinte” a preotului inculpat. Luni, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei a dat mai multe lamuriri cu privire la decizie. „Conform Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, preotul Octavian Balan a fost oprit de la cele sfinte până la finalizarea anchetei instanţei civile şi pronunţarea unei hotărâri definitive. În ceea ce priveşte asistenţa religioasă la Penitenciarul Bacău, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a dispus asigurarea acesteia de către un alt preot”, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, citat de Mediafax.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.