O noua campanie de investigatii arheologice pentru cautarea si descoperirea mormintelor detinutilor politici morti in Penitenciarul din Targu Ocna

0

Bucuresti, 6 iunie 2018. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) organizeaza incepand cu data de 7 iunie 2018 a treia campanie de investigatii arheologice in orasul Targu Ocna, jud. Bacau. Actiunea urmareste cautarea si descoperirea mormintelor detinutilor politici morti in penitenciarul din localitate.

Dupa instaurarea regimului comunist, prin frauda electorala si amenintare cu forta, conducerea politica a tarii a initiat un vast program de anihilare a oricarei forme de opozitie, iar metodele utilizate pentru indepartarea tuturor celor care se impotriveau noului regim au fost condamnarea pentru infractiuni politice la pedepsa cu moartea sau incarcerarea in penitenciare, lagare si colonii de munca, internarile administrative, fara proces, ori executarea sumara a oponentilor, fara existenta unor sentinte judecatoresti.

Conform unei evidente provizorii bazate pe surse documentare, in perioada 1950-1964 in penitenciarul din Targu Ocna au fost incarcerate, pe diferite termene de timp, un numar de 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au decedat in timpul detentiei. Mortii au fost inhumati intr-un cimitir parohial situat in apropierea penitenciarului, langa biserica ortodoxa cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena aflata in Parohia Poieni, pe str. Crizantemelor. Inmormantarile au fost practicate atunci intr-o zona mai libera a cimitirului, trupurile defunctilor fiind depuse, fara sicriu, in gropi individuale sau comune, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce sau cu alte semne de identificare. Intre anii 1977 si 1997, timp in care imobilul penitenciarului a adapostit un Sanatoriu pentru bolnavi psihici, unii dintre pacientii decedati aici au fost ingropati tot in aceasta zona a cimitirului. In ultimele decenii, terenul unde au fost ingropati detinutii a fost cedat treptat credinciosilor din parohie pentru locuri de veci. Ca urmare, gropile ulterioare au afectat, partial sau integral, multe din mormintele detinutilor.

Evolutia situatiei din ultimii ani a facut ca in portiunea de cimitir unde s-au ingropat detinutii sa mai ramana libere doar cateva suprafete restranse de teren. Aceasta situatie obiectiva a determinat efectuarea in cursul anilor 2011 si 2013 a unor cercetari arheologice pentru verificarea acelor suprafete care erau vizate sa fie ocupate in scurt timp de morminte. In cursul acestor cercetari au fost identificate un numar de 22 de morminte dintre care 10 apartineau unor fosti detinuti. Datorita faptului ca in prezent si ultimele parcele ramase libere au fost sau vor fi repartizate pentru locuri de veci, s-a impus efectuarea de urgenta a unei noi interventii arheologice care sa elibereze respectivele locuri de sarcina istorica care o poate contine.

Ramasitele pamantesti care au fost recuperate in cursul cercetarilor anterioare, asupra carora s-au efectuat deja examinari de specialitate, la care se vor adauga si cele care se vor descoperi in urmatoarele interventii, vor intra in circuitul legal care trebuie sa conduca la stabilirea identitatii acestor victime. Din pacate, reamintim ca multe din mormintele detinutilor politici au fost distruse in decursul timpului de inmormantarile ulterioare, iar pentru recuperarea acestora nu se mai poate face nimic. Multe dintre victimele care au murit in acest penitenciar au rude si urmasi care, de la caderea oficiala a regimului comunist, asteapta din partea autoritatilor statului adoptarea unor masuri reale si efective care sa conduca la descoperirea si recuperarea osemintelor acestor oameni, care au zacut zeci de ani in morminte anonime. Actiunea de la Tirgu Ocna are o dimensiune recuperatorie, memoria fiind, asa cum se stie, ultima forma de justitie omeneasca posibila.

Cercetarile vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER si institutiile muzeale colaboratoare (Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda), alcatuit din Gheorghe Petrov, Paul Scrobota, Marius Oprea, Gabriel Rustoiu si Horatiu Groza.

Investigatiile se vor desfasura in prezenta unui procuror militar de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie care a fost sesizata in prealabil de IICCMER in privinta acestui caz. Actiunea este sustinuta de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si se desfasoara in colaborare cu Televiziunea Romana, fiind sprijinita in plan tehnic si logistic de Primaria orasului Tirgu Ocna si Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.