Polițiști ai Serviciului Rutier Bacău și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au continuat și în această săptămână activitățile de informare și conștientizare a cetățenilor, în special a conducătorilor auto, cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și a conducerii sub influența alcoolului.
În cadrul activităților desfășurate pe E85, p raza municipiilor Bacău, Onești, a orașului Dărmănești și a Stațiunii Tg Ocna, politiștii i-au informat pe conducătorii auto despre modificările legislative în materie penală, explicându-le că, dacă un conducator auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Astfel de activități de informare au fost inițiate începând cu data de 13 iulie, dată la care a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal și vor continua pe toată perioada verii.
Polițiștii de prevenire, rutieră și ordine publică, în colaborare cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău vor informa și vor oferi recomandări utile cu privire la efectele și riscurile asociate consumului de alcool și de substante interzise la volan, consecințe penale dar și despre urmările acestora, precum deteriorarea relațiilor cu familia și cu prietenii, dependența, depresia, violența, implicarea în accidente rutiere etc.
În cadrul activităților desfașurate, polițiștii promovează și spotul video al campaniei de informare a cetățenilor referitoare la noile modificări ale Codului Penal.
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO!
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se află într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o imbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.