Zilele acestea sunt, în adevăratul sens al cuvântului, de foc pentru pompierii băcăuani. Doar în ultimele 24 de ore aceștia au acționat pentru gestionarea a 55 situații de urgență, înregistrate la nivel județean.
Cele mai multe misiuni sunt de stingere a incendiilor (36). În intervalul menționat, salvatorii băcăuani, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență au intervenit pentru a lichida 35 de incendii produse la vegetația uscată. De menționat este faptul că, în urma acestor evenimente, au fost mistuite de flăcări aproximativ 300 hectare de vegetație.
De asemenea, pompierii militari au gestionat și alte intervenții, precum 10 misiuni de ajutor medical de urgență, 5 misiuni de asistență persoane și alte 4 intervenții în sprijinul comunităților.
Una dintre intervențiile de amploare înregistrate în cursul zilei de ieri, este cea din localitatea Brusturoasa. La ora 15:00, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Brusturoasa au fost solicitați să intervină pentru a lichida un incendiu care se manifesta la vegetație uscată, cioate și doborâturi, pe o suprafața de aproximativ 5 hectare.
Pentru a gestiona operativ situația, la fața locului au intervenit forțe și mijloace din cadrul Gărzii de Intervenție Comănești și a Detașamentului de Pompieri Moinești. Astfel, la intervenție s-au deplasat 5 mijloace de intervenție, încadrate cu 16 militari.
Alături de forțele menționate, au intervenit și 6 voluntari din cadrul SVSU Brusturoasa și 18 lucrători din cadrul Ocolului Silvic Comănești.
O parte din echipaj a acționat peste noapte pentru a stinge focarele, iar în această dimineață s-a efectuat schimbul de efective. La ora 11:00 incendiul a fost lichidat.
În ultima săptămână, pompierii băcăuani au aplicat patru sancțiuni contravenționale, în cuantum de 10.000 de lei, cetățenilor care au dat foc vegetației uscate. Totodată, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au identificat o serie de persoane care au provocat incendii de vegetație uscată, urmând ca acestea să fie sancționate conform legislației în vigoare.
Facem apel către cetățeni să acționeze cu responsabilitate atunci când igienizează terenurile. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că, riscurile de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești, este foarte ridicat în astfel de cazuri, deoarece multe dintre incendiile de vegetație uscată s-au manifestat în apropierea locuințelor sau a fondurilor forestiere.