O echipă SRI din cadrul programului Cyberint a intervenit la Spitalul Județean Bacău, in urma atacului cibernetic

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

O echipa SRI, din cadrul divizei Cyberint, a intervenit la Spitalul Judetean Bacau dupa atacul cibernetic din urma cu cateva zile. Informaticienii au ajutat la recuperarea în procent de peste 90% a datelor compromise în urma unui atac cibernetic produs în data de 5 mai, care a afectat respectiva unitate medicală, a precizat miercuri purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea.

„Cu toate că nu există nicio obligaţie din partea instituţiilor să raporteze atunci când ni se cere ajutorul, aşa cum a fost în cazul Spitalului Judeţean Bacău, care pe data de 5 mai a fost atacat cu acelaşi tip de virus (de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt – n.r.), ni s-a solicitat ajutorul şi o echipă a SRI din Bacău a mers la spitalul judeţean şi am încercat să recuperăm, şi am şi reuşit în proporţie de peste 90% să recuperăm datele pierdute. Erau date importante, toate internările şi consultaţiile pe câteva luni de zile”, a afirmat Marincea, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Cyberint, Anton Rog.

Şeful Cyberint a precizat că datele ce nu au putut fi recuperate se refereau la o zi de activitate. „S-a pierdut o zi, pentru care pacienţii au trebuit să revină la spital”, a menţionat el.

Legat de atacul informatic de săptămâna trecută, Anton Rog a subliniat că la nivelul structurii pe care o conduce nu sunt deţinute date despre numărul instituţiilor româneşti afectate de atacul de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt, întrucât acestea nu au obligaţia, prin lege, de a raporta astfel de incidente, dar că o pot face benevol către CERT.RO, instituţie civilă din cadrul Ministerului Comunicaţiilor.

„Intervenţia (de la Spitalul Judeţean Bacău – n.r.), trebuie să spunem foarte clar – a fost făcută la solicitarea entităţii respective, deci nu ne-am dus noi din proprie iniţiativă”, a precizat Rog.

Sursa: agerpres.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here