O companie portugheză va construi un parc fotovoltaic uriaș, de 122 MW, în județul Bacău

0

O companie controlată de EDP, un investitor cu o prezență solidă și îndelungată în sectorul energiei regenerabile din România, a primit recent aprobarea de racordare pentru un parc fotovoltaic de 122 MW în județul Bacău. Cu aproximativ un an în urmă, această companie a făcut public faptul că a intentat o acțiune în justiție împotriva României în legătură cu introducerea unei suprataxe pentru energia regenerabilă.

Firma Energopark SRL din București a obținut, la finalul lunii februarie, avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un parc fotovoltaic din județul Bacău, porivit datelor Transelectrica. Este vorba despre centrala electrică fotovolaică  Izvorul Berheciului, proiectată la o putere de 122 MW, care se va racorda la rețeaua Transeletrica într-o stație care va fi construită, de 110 KV. Data estimată de punere în funcțiune a parcului este însă destul de îndepărată, 31 decenbrie 2027.

Firma care dezvoltă acest parc este deținută integral de EDP Renewables Europe, controlată de gigantul portughez EDP, care are 22.000 MW instalați la nivel global.

Portughezii, prezenți pe piața locală din 2008, au deja instalați în România 521 MW în regenerabile și, cu această capacitate rămân printre cei mai importanți investitori. Ei sunt și primii are au pus o baterie de stocare a energiei într-un parc.

La începutul anului trecut, EDP a anunțat că va da în judecată România și Polonia ca urmare a intriducerii unor noi taxe pe care l-a considerat excesive, apreciind că măsurile din ambele ţări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piaţă, Compania arăta că măsurile nu iau în considerare acoperirea preţurilor şi, prin urmare, ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.

„EDP va depune toate acţiunile în justiţie pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil care ar putea susţine investiţiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste ţări şi în Uniunea Europeană”, a spus în ianuare 2023 compania, care sa alărurat astfel unul lung șir de investitori în regenerabile (patru procese de arbitraj la ICSID, dintre care unul pierdut deja de România) care au dat în judecată statul român în mai multe spețe.

Sursa: economica.net


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.