O companie cu sediul in Bacau va furniza Romaniei trei drone Watchkeeper in valoare de 180 de milioane de dolari

0

Miercuri, Elbit Systems a anunţat că a primit o comandă în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari pentru a furniza primele trei drone Watchkeeper către Ministerul Apărării Naţionale din România. Această comandă face parte din acordul cadru încheiat pe 21 decembrie 2022 între C.N. Romtehnica S.A. și compania israeliană Elbit Systems Ltd. Durata acordului-cadru este de cinci ani și prevede atribuirea de contracte subsecvente pentru furnizarea a maximum şapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1,891 miliarde lei, fără TVA (echivalentul a circa 410 milioane de dolari). Informația a fost comunicată de PRNewswire.

Salutăm acest parteneriat cu România şi încrederea în soluţiile noastre. Această comandă de achiziţie subliniază relaţiile solide şi în creştere dintre Elbit Systems şi Romania şi ilustrează interesul crescut în platformele noastre UAS din ţări din Europa şi NATO„, a declarat directorul general de la Elbit Systems Aerospace, Yoram Shmuely.

In cadrul comenzii de achiziţie, Elbit Systems va furniza sistemele UAS tactice Watchkeeper X, modernizate cu capabilităţi avansate, inclusiv sistemul electro-optic multispectral Spectro XR˜, noi capabilităţi de comunicare şi altele. Sistemul electro-optic multispectral Spectro XR˜ reprezintă un avans al capacităţilor complexe de informaţii, supraveghere, achiziţie de ţinte şi recunoaştere. Potrivit pentru complexitatea operaţională din prezent, sistemul este unul de tip uşor şi este conceput pentru supravegherea cu rază de acţiune extinsă pe timp de zi şi de noapte, în diferite condiţii meteorologice. De asemenea, oferă capacităţi de scanare continuă a ţintelor pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei operaţionale.

Sistemul UAS tactic cu încărcătură dublă Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales, şi este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes. Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permiţând o interoperabilitate esenţială cu NATO şi cu alte forţe aliate. Ca parte a comenzii de achiziţie, Elbit va transfera tehnologie, va stabili infrastructura şi cooperarea industrială cu Aerostar şi cu filialele Elbit Systems din România pentru a produce platforma şi staţia de control la sol în România, precum şi operaţiunile de întreţinere pe durata ciclului de viaţă al sistemului.

Elbit Systems intenţionează să coopereze cu industria locală şi să creeze oportunităţi de locuri de muncă, care vor construi parteneriate puternice şi durabile, pentru a permite livrarea de produse de înaltă calitate şi pentru a contribui la economia locală şi regională„, se menţionează în comunicat.

Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradiţional al Ministerului Apărării Naţionale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală, către care a făcut transfer de tehnologie.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a Armatei Române: pentru forţele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130), pentru forţele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forţele navale (Puma-Naval şi simulatoare navale) etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, Elbit Systems, în calitate de acţionar unic, a pus bazele a patru unităţi de producţie româneşti: Simultec (Măgurele) – produce simulatoare pentru forţele aeriene, terestre şi navale, dezvoltă programe software şi integrare hardware; A/E Electronics (Bacău) – produce şi testează subansamble electronice, cu destinaţie militară şi civilă; Elmet (Bacău) – produce sisteme şi subsisteme electromecanice, printre care şi turele cu echipaj şi telecomandate (12,7mm/25mm/30mm); Elmet Măgurele – unitate de producţie pentru sisteme terestre, care va funcţiona ca centru de producţie şi integrare pentru turelele şi staţiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar şi ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte ţări.

Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

Elbit Systems este o companie internaţională high-tech, care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii şi în domeniul civil în întreaga lume. Prin subsidiarele sale din toată lumea, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospaţial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spaţiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date şi comunicaţii, sisteme radio şi cibernetice şi muniţii.

De asemenea, compania îşi concentrează eforturile pe modernizarea platformelor actuale, dezvoltând noi tehnologii pentru apărare, securitate naţională, aplicaţii civile, cât şi pe furnizarea de servicii de suport, inclusiv training şi sisteme de simulare

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.