O băcăuancă a contribuit, la Bruxelles, la un regulament esențial în caz de ATAC MAJOR la securitatea cibernetică

0

Cosmina Moghior, o tânără de 29 de ani originară din Bacău, este unul dintre cei 2.500 de români care lucrează în instituțiile europene și unul dintre experții angajați ai Comisiei Europene care au contribuit cu sute de ore de muncă pentru a finaliza un regulament esențial, în premieră absolută, pentru răspunsul blocului comunitar în cazul unui atac major de securitate cibernetică.

Cosmina a lucrat la acest regulament la Comisia Europeană, Direcția Generala Connect, după ce  a lucrat aproximativ trei ani la DNSC, unde a reprezentat țara în grupuri de cooperare pe securitate cibernetică și de acolo a aflat de această poziție de detașare, la care a aplicat. Cosmina Moghior a absolvit Facultatea de Științe politice și relații de europene la Iași, un master a ȘcoalaNațională de Științe Police (SNSPA) în Securitate și Diplomație și este doctorand la SNSPA, pe suveranitate digitală europeană.

„Una dintre componentele regulamentului este cu totul nouă și aceea este crearea unei rezerve de securitate cibernetică. Este prima formă de punere în comun a capabilităților de securitate cibernetică, de creare a unei forțe comune de sprijin a statelor membre în caz de incidente de securitate cibernetică”, a detaliat Cosmina.

Regulamentul vizează evenimentele majore – care nu s-au produs până acum – care afectează funcționarea sistemelor unor entități esențiale pentru economie și care nu au ele însele capacitatea de a se redresa, și după prima linie de sprijin din partea CERT-urilor naționale.

Citește articolul integral aici.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.