Numele unuia dintre patronii Pambac apare intr-un dosar de evaziune si spalare de bani

0

Administratorul societatii Popasul Trebes SRL (Bacau), Eusebiu Gutu, apare intr-un dosar de evaziune fiscala lucrat de procurorii DNA pe parcursul lui 2013. Rechizitoriul finalizat in decembrie anul trecut atesta ca firma Construct Invest SRL, din Trebes (Margineni), a derulat mai multe operatiuni circumscrise infractiunii de evaziune fiscala, in intervalul decembrie 2009 – mai 2010, in urma carora bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 5,4 milioane lei. Intre firmele cu care Construct Invest a avut relatii comerciale se numara si Popasul Trebes. Societatea lui Gutu a cumparat diverse marfuri de la Construct Invest SRL, valoarea totala a tranzactiilor depasind 6,7 milioane lei (cu tot cu TVA). Potrivit unui comunicat dat publicitatii de DNA la inceputul lui ianuarie 2014, dosarul de evaziune a fost trimis in judecata, Gutu avand calitatea de martor.

DNA - comunicat AlistarProcurorii anticoruptie au stabilit ca inculpatul Adrian Alistar, in calitate de administrator al Construct Invest, a omis evidentierea in actele contabile ale societatii a 33 de operatiuni comerciale efectuate, cauzand un prejudiciu de 5,4 milioane lei. În perioada 23.10.2009-22.07.2010, precizeaza un comunicat dat publicitatii de DNA pe 7 ianuarie 2014, inculpatul a dobândit şi folosit sumele de bani retrase din conturile aceleiaşi firme, în cuantum de 16,63 milioane lei, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală. Comunicatul DNA nu precizeaza ce s-a intamplat cu cele aproximativ 4 milioane de euro retrase de inculpat din conturile firmei, cu toate ca suma totala retrasa nu este deloc mica.

In decembrie 2013, procurorii DNA au finalizat rechizitoriul, acesta documentand – conform unor surse judiciare – majoritatea tranzactiilor derulate de Construct Invest pe parcursul scurtei sale existente. Nenumarate societati din Bacau s-au „combinat” cu SRL-ul din Trebes, ele achizitionand de la Construct Invest diverse bunuri si produse: de la porumb si uree, pana la lapte si materiale de constructii sau pentru executarea de instalatii electrice. Lucru ciudat, daca avem in vedere ca obiectul pricipal de activitate al Construct Invest nu are nimic in comun cu comercializarea de produse agricole sau alimentare. Potrivit datelor de inmatriculare la Registrul Comertului, obiectul principal de activitate declarat pe numele Construct Invest era, la data infiintarii societatii, „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.

Datele existente in dosar arata ca printre firmele care au facut afaceri cu SRL-ul evazionist din Trebes se numara: Marste SRL, Demetra SRL, GSR Logistic SRL, Viva Feed SRL, Moldo Energy Construct SRL, Paulista SRL, Agricultorul SRL, precum si Popasul Trebes SRL, societate detinuta de omul de afaceri Eusebiu Gutu (foto). Conform rechizitoriului, in primavara lui 2011 fiscul a verificat societatea lui Gutu, verificarile dand la iveala ca Popasul Trebes a achizitionat de la Construct Invest marfuri in valoare de peste 6,72 milioane lei (aprox. 1,5 milioane euro). Acestea constau in grau furajer, motorina, porumb boabe, uree, faina, srot de floarea soarelui etc. In intervalul iulie – noiembrie 2009 (4-5 luni), Construct Invest a emis 41 de facturi pe numele Popasul Trebes, pentru ca in perioada ianuarie – aprilie 2010, aceeasi societate sa emita alte 23 de facturi cu acelasi cumparator.

Substantialele raporturi comerciale derulate de firma lui Gutu cu SRL-ul evazionist din Trebes l-au adus pe afacerist in postura de martor in dosar, acesta recunoscand in fata procurorilor achizitiile de bunuri, precum si faptul ca a facut afaceri cu Construct Invest si prin intermediul GSR Logistic SRL, societate pe care o controla de asemenea din pozitia de asociat unic si administrator. Pe GSR Logistic SRL, Gutu a achizitionat de la Construct Invest concentrat de porumb, faina si azotat de amoniu in valoare totala de peste 900.000 lei. Datele rezultate in urma repertorierii relatiilor comerciale angajate de Construct Invest arata ca firmele lui Gutu au derulat cu societatea lui Alistar cele mai consistente tranzactii dintre toate firmele client ale Construct Invest. Printre clientii Construct Invest s-au mai numarat si Marste, care a achizitionat bunuri pentru executarea de lucrari la instalatii electrice in valoare de peste 400.000 lei, dar si Eurolactalis SRL Suceava, cu care Construct Invest a avut un contract de furnizare saptamanala de lapte (!), in cantitati cuprinse intre 35.000 si 115.000 de litri.

Afacerist cu o prezenta relativ discreta in peisajul public bacauan, Gutu a devenit la inceputul lui 2013 coproprietar al societatii de panificatie Pambac, principalul producator de paine si produse de panificatie din judetul Bacau. Prin intermediul Popasul Trebes SRL, afaceristul s-a remarcat drept unul dintre cei mai importanti distribuitori de ingrasaminte chimice produse de combinatele grupului Inter Agro, controlat de magnatul Ioan Niculae. De altfel, la un moment dat Popasul Trebes SRL, la pachet cu combinatul Amurco detinut in Bacau de Niculae, figura intre sponsorii echipei de fotbal Astra Giurgiu patronata de miliardarul din industria chimica. La sfarsitul lui 2012, Gutu s-a asociat cu Catalin Grigoriu, patronul Comfert SRL, cei doi oameni de afaceri preluand producatorul de paine Pambac, tranzactie oficializata abia in ianuarie 2013, dupa acordul prealabil al Consiliului Concurentei. Popasul Trebes SRL este unul din sponsorii echipei de raliu Bacau Rally Team, iar cu prilejul festivitatii de premiere din cadrul Raliului Moldovei (desfasurat in septembrie 2013), Eusebiu Gutu a inmanat mai multe cupe si premii echipajelor clasate pe locurile fruntase.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.