Numele liberalului bacauan Codrin Lungu, intr-o ancheta despre ghemul de interese de la SMART SA


Codrin-LunguLiberal cu state vechi in PNL Bacau, Codrin Lungu (foto) a ajuns in esalonul 2 de conducere al SMART SA, societate aflata in portofoliul Transelectrica. Lungu ocupa, conform declaratiei de avere, functia de director al „DGSS SMART SA” si potrivit unei investigatii publicate de portalul de stiri Sursa Zilei si-ar cam „dosi” veniturile reale obtinute de la societatea in cadrul careia activeaza.

SMART SA este o societate comercială pentru servicii de mentenanță a rețelei electrice de transport, filială a Transelectrica. Societatea a fost înființată în 2001, printr-o hotărâre de guvern, având capital integral de stat. Obiectul principal de activitate al SMART SA, conform statutului societății, este efectuarea de revizii, de reparații și remedierea incidentelor la echipamente primare și secundare din rețele electrice, prestări de servicii în domeniul energetic și microproducție de echipamente energetice.

SMART SA are în componență sedii secundare cu statut de sucursală, fără personalitate juridică, în Bacău, București, Cluj, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Timișoara. Potrivit raportului administratorilor Smart SA privind exercițiul financiar al anului 2011, în perioada 2008 – 2011, firma a primit de la Transelectrica, în baza unor contracte comerciale, 42,75 milioane de euro. În 2012, această sumă aproape că s-a dublat: SMART SA a încasat de la compania națională de transport al energiei electrice 82,5 milioane de euro fără TVA doar pentru lucrări de mentenanță minoră.  Pentru că, așa cum se subliniază în raportul financiar, lucrările majore de mentenanță nu sunt asigurate de societatea de stat SMART SA, ci de alte „societăți specializate și atestate conform legislației în vigoare”. 

Înființată ca o societate de stat care, teoretic, ar trebui să asigure mentenanța instalațiilor singurei companii publice care asigură transportul energiei electrice, SMART SA pare să se fi transformat într-o supapă prin care zeci de milioane de euro se scurg din bugetul colosului Transelectrica în buzunarele unor „băieți deștepți”.  O arată, indirect, chiar ultimul raport financiar al Transelectrica, lipsa de transparență a SMART SA în privinţa contractelor încheiate și a licitațiilor câștigate, dar și gravele probleme din declarațiile de avere ale angajaților societăţii, în frunte cu directorul general Ionel Malenda, preşedinte al PNL Organizaţia Măcin, filiala Tulcea.

Smart SA, companie publică „fantomă

Deși este o companie publică ce derulează lucrări și încheie contracte atât cu firma-mamă Transelectrica, cât și cu alte societăți, site-ulSMART SA, Bacau, Transelectrica SMART SA nu oferă niciun fel de informații, obligatorii de altfel, legate de contractele încheiate sau de licitațiile câștigate. Consiliul de Administrație al SMART SA este compus din Ionel Malenda, director general al societății, Andrei Benghea Mălăieș, Gabriel Pițu, Liviu Radu și Mara Rîmniceanu. Declarațiile de avere ale șefilor SMART SA ar putea lăsa impresia că au fost completate fie pe fugă, fie în condiții de amnezie temporară. Deși neregulile din aceste declaraţii le-ar putea aduce cel puțin amenzi substanțiale, directorii și administratorii SMART SA nu au fost deranjați până acum de Agenția Națională de Integritate. Iar componența Consiliului este una cel puțin dubioasă, având în vedere profilul societății.

Angajați la Smart, fără venituri de la Smart

În declarația de avere a preotului Gabriel Pițu, administrator la SMART SA, și director la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Tălmaciu, județul Sibiu, se arată că acesta a încasat, în 2012, un venit total de 24.355 de lei, respectiv 2.029 de lei pe lună. Ca administrator la SMART SA, Pițu încasează beneficii în procent de 20% din veniturile directorului general, respectiv ale lui Ionel Malenda. Suma exactă nu este cunoscută, în condițiile în care Malenda a depus ultima declarație de avere la instalarea în funcția de director general al societatii și la obținerea calității de membru în Consiliul de Administrație al aceleiași companii, respectiv în decembrie 2012.

În 2012, Malenda a încasat salarii din funcțiile de: consilier local la Primăria Măcin  – județul Tulcea (3.647 de lei pe an), „manager Relații la BCR VIG (34.977 de lei pe an) și consilier la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (38.710 lei). În total, 77.374 de lei (peste 17.500 de euro pe an). Şi dacă soţul e consilier local şi preşedinte al organizaţiei locale a PNL, soția lui Malenda este șefă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Măcin. Astfel stând lucrurile, în cazul în care nu manageriază gratuit Smart SA, Ionel Malenda ar trebui să răspundă întrebărilor inspectorilor de integritate pe tema veniturilor nedeclarate.

Şeful, model pentru subalterni

Un alt angajat al SMART SA care, conform declarației de avere, nu obține niciun fel de venituri de la companie este Codrin Lungu, ”director DGSS SMART SA”. Acesta a obținut, în ultimul an, un venit de 27.000 de lei, banii fiind de fapt o bursă doctorală la Universitatea Politehnică București. Lungu precizează în declarația de interese că este și acționar la SC Bere Lichior Mărgineni SA.

Nici Dan Manolache, șef serviciu achiziții, nu primeşte salariu dacă ar fi să ţinem cont de declaraţia sa de avere. Potrivit documentului, acesta a obținut venituri de aproape 69.000 de lei ca expert jurist la Conpet SA Ploiești. La fel ca și în cazul celorlalți, Adrian Șofronie, director comercial la SMART SA, nu câștigă venituri de la SMART SA. La venit anual încasat, acesta a trecut în declaraţia de avere suma de 1,6 milioane de lei, ca restituire a unei proprietăți prin procedura executării silite. Mai este acționar la trei companii.

Declarația de avere a lui Gheorghe Păun este una mai „specială”. Deși acesta deține funcția de director general adjunct la SMART SA, în declarația sa de avere figurează – în ultimul an fiscal – venituri de 57.149 de lei, dintr-un contract de muncă la BCR Asigurări de Viață. Și soția lucrează tot în domeniu, respectiv la Uniqua Asigurări SA. Venituri de la SMART SA nu a obținut în ultimul an fiscal nici Liviu Petrache, șef serviciu SPUL.

Multumita unor relatii atent cultivate in plan central, Lungu a reusit sa se mentina in diverse functii, in pofida faptului ca partidul al carui membru este – PNL – s-a aflat in Opozitie in Parlament. Bacauanul a fost consilier al comisarului general al Garzii Nationale de Mediu, dar si sef serviciu in cadrul Ministerului Educatiei. Acelasi Lungu a activat drept auditor extern pe langa Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei, aceasta din urma condusa de un alt greu al PNL Bacau, fostul parlamentar onestean Ioan Aron Popa. In 2011, liberalul activa in Ministerul Educatiei, in functia de sef serviciu in cadrul Unitatii de Management a proiectelor derulate cu fonduri UE. Potrivit unei investigatii publicata de Kamikaze, din postura sus-mentionata Lungu a ajuns dator vandut la RAAPPS, regia avand de incasat – la acel moment – aproximativ 40.000 euro de la „chiriasul” Codrin Lungu.

*Citeste mai multe despre „smenurile” de la SMART SA pe Sursa Zilei

*Sursa foto: Impartial de Bacau

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

5 comentarii

 1. Domnilor PNL-listi, Smart SA care este condusa cu „profesionalism” din umbra de domnul Codrin Lungu care are realizari marete, din care mentionez: inca de la insa
  Instalare in functie a avut grija sa aiba un salariu pe masura greutatii sale adica 11.000 Lei net lunar cu o performanta in domeniul economic demna de invidiat. Tot domnul in cauza are functii inventate probabil la scolile de partid pe care le-a urmat din care amintesc una (pe care nu am regasit-o in COR) dintre ele care suna asa Reprezentantul Managementului Clasic. Probabli ca in partidul care il sustine a fost creata functia mai sus mentionata. Mai mult inca de la preluare conducerea actuala a PNL din Smart are realizari marete in cadrul companiei cum ar fi: societatea a inregistrat pierdere in primul trimestru al anului 2013, angajari pe banda rulanta amembrilor PNL, denigrarea fostei conduceri care a lasat societatea pe profit, realizarea de achizitii fara nici un fel de baza legala,si lista poate continua.
  Tot domnul in cauza fara a avea nici o pregatire si experienta in domeniul economic „Coordoneaza Directia Economica” a Smart SA inercind cu adevarata maiestrie sa aduca cit mai multe venituri la partid.
  In concluzie actuala conducere a PNL de la Smart SA este cea mai catastrofala de la momentul infiintarii societatii si cred ca in viitor societatea va avea cea mai mare realizare a sa, intrarea in incapacitate de plata iar cei aproxiimativ 900 de salariati evident vor ingrosa numarul somerilor din Romania. Unde esti tu Tepes Doamne!
  Deci traiasca conducere PNL si a eminentelor sale.

  • De cand conducerea Smart este numita pe criterii politice si nicidecum de competenta, aceasta societate cu capital de stat a devenit un borcan de miere din care se infrupta pe rand , fara nicio jena, PDL-isti si PNL-isti. Bagati fratilor mainile pana la cot, poate veti gasi pana la urma o capcana la fundul borcanului , in care sa va pierdeti degetele si libertatea.

 2. Pentru inceput ca sa nu existe dubii NU SUNT PLATIT SA SCRIU ACEST COMMENT SI NICI NU SUNT VREO SLUGA – DOAR CUNOSC SITUATIA REDATA TOTAL ERONAT MAI SUS
  Pentru cine nu cunosc si mai ales pentru frustratul de la 7.36 acest Lungu Codrin a ajuns din cate cunosc in aceasta functie, curios pentru zielele astea, chiar prin forte proprii si profesionalism. Nu a aparut ca ciuperca dupa ploaie intr-o functie care sa-i depaseasca limitele de competenta cum au facut multi altii. E genul de om care ajuta fara sa astepte plicuri frumos umflate si sigilate doar ajuta si atat. La cate functii de conducere a avut daca ar fi fost un penal era demult umflat de catre securitatea PDL-ista dar nu au avut ce sa-i faca deoarece este curat. Din cate stiu acest Lungu a oprit jaful PDL-ist de le SMART SA unde se achizitionau pe timpuri pana sa vina noua conducere din ianuarie 2013 produse de la trei ori pretul pietii in sus si culmea doar o singura firma era buna sa vanda de la cauciucuri, masini, piese electrice pana la tonere de imprimanta toate la valori totale de zeci de milioane de lei noi. Noua echipa de conducere de la SMART (Malenda, Lungu) au stricat apele vampirilor financiari si acum se incearca discreditarea lor. Cicero daca nu esti esti vreo sluga informeaza-te si apoi comenteaza.
  In concluzie Lungu Codrin este un om care a ajuta alti oameni nu ii distruge, este consecvent PNL-ist din 1990 pana in prezent …….. om bun de invidiat de oricine apreciaza binele si bunatatea.

 3. toti frustratii care nu au realizat nimic in viata, nu au ajutat un om in viata lor’nici chiar pe ei 🙂 ‘, scriu si comenteaza, fara sa inteleaga nimic, si asa mai trece linistit o zi.
  P.S. ca sa comentezi la 7: 36, de rusalii, inseamna ca esti in timpul programului

 4. Lungu este cel mai mare tepar in viata , sustinut de deputatul fc barcelona, i- a curs mucii pe la pdl si pe unde a trecut numai jaf a facut, are dosare penale peste tot.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.