Număr record de investigaţii finalizate anul trecut de Consiliul Concurenţei. Amenzi de 6,7 mil. euro.


Consiliul Concurenţei a finalizat un număr record de 24 de investigaţii în anul 2012, cu 8% mai multe decât în anul precedent, cele mai multe vizând sectorul construcţiilor de drumuri, urmat de traficul de persoane, se arată în raportul anual al instituţiei publicat săptămâna aceasta. Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în 2012 a scăzut însă la 6,7 milioane de euro, în condiţiile în care firmele cercetate au avut cifre de afaceri mai mici, precizează instituţia.

În domeniul construcţiilor de drumuri, Consiliul Concurenţei a sancţionat la finalul anului trecut cinci firme cu o amendă în valoare totală de 3 milioane de lei pentru trucarea unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) privind un contract de lucrări de marcaje rutiere.

„Investigaţiile finalizate au vizat sectoare economice importante, precum cel al telecomunicaţiilor, al drumurilor sau al energiei. În acest context, trebuie menţionat că, pentru prima dată, am finalizat un caz de licitaţie trucată deschis la sesizarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procedura fiind încheiată într-un termen scurt”, a declarat Bogdan Chiriţoiu (foto), preşedintele instituţiei.

Durata medie a investiga ţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate în anul 2012 a fost de 2 ani şi jumătate, în scădere cu 16% faţă de 2011 şi cu 42% comparativ cu 2010, se precizează în raportul instituţiei.

Numărul investigaţiilor deschise anul trecut de autoritatea din domeniul concurenţei a scăzut însă anul trecut la 18, din care două treimi prin autosesizare. Cele trei anchete sectoriale deschise anul trecut vizează piaţa distribuţiei de filme către cinematografe din România, sectorul gazelor naturale şi serviciile de salubrizare. La finalul anului 2012 Conciliul Concurenţei avea 69 de anchete în desfăşurare, din care 20 erau anchete mai vechi de 3 ani iar 9 erau sectoriale.

Sursa: Ziarul Financiar

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.