Nu numai medicii părăsesc sistemul medical românesc: 23.000 de asistenţi medicali au emigrat în ultimii şase ani

0


Procesul migrației personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenții medicali, arată datele INS: în ultimii 5 ani sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenți medicali, adică cca. 20% din asistenții medicali.

Conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea Sanitară” (FSS), intenția de migrație se menține în continuare la cca. 15% din totalul personalului medical. Situația sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenți medicali în următorii ani. Pentru aceeași perioadă (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut 780 de medici și 5.408 salariați din categoria personalului auxiliar.

Această stare de fapt generează situații dramatice, ce conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului și la depășirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămași dublată de creșterea riscului de erori profesionale. Situația este cu atât mai gravă în condițiile în care asistenții medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă.

„Chiar dacă Ministerul Sănătății a acceptat solicitarea noastră de a introduce și asistenții medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-și găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică”, afirmă reprezentanţii FSS.

*Sursa: Capital.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.