Noul format al programului Rabla, lansat în dezbatere publică

0

program rablaFormatul programului Rabla a fost modificat pentru a evita anumite nereguli constatate anul trecut, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ministrul a preizat că pentru programul Rabla de anul acesta se alocă „30 de milioane de euro, adică 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoane fizice şi juridice şi 3.000 pentru instituţiile publice, fiecare tichet având valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei”. Rovana Plumb a declarat că formatul de anul trecut prin care se putea ajunge la o reducere de 2.400 de euro prin folosirea a trei tichete a fost modificat pentru a evita anumite nereguli.

„În primul rând pentru a evita toate neregulile care au fost depistate în cadrul derulării programului, pentru a se evita „piaţa neagră” şi pentru a fi foarte clar că orice doritor care doreşte să achiziţioneze o maşină nouă beneficiază de această sumă de 6.500 de lei”, a declarat Plumb. Ea a adăugat că tichetele au rămas transferabile. „Vom veni cu toate precizările astăzi, când vom afişa pe site-ul ministerului modul în care se va derula programul. Am scurtat şi anumite date, însă am lăsat tichetul transferabil, deoarece, pe baza analizelor pe care le-am realizat, a reieşit faptul că sunt unele judeţe în care sunt multe maşini vechi, dar doritori de achiziţie de maşini noi sunt mai puţini. Am stabilit însă nişte criterii clare în baza cărora pot accesa programul, atât colectorii cât şi dealerii”, a spus ministrul mediului.

Rovana Plumb a menţionat că nu se va mai face o împărţire egală pe judeţe, ci se va ţine cont de numărul de maşini cu o vechime egală sau mai mare de zece ani existente pe piaţa auto din judeţul respectiv. Ea a adăugat că anul acesta s-au modificat procedurile de participare la program pentru persoanele juridice. De luni, programul Rabla – 2013 este lasat în dezbatere publică pe site-urile ministerului Mediului şi Administraţiei Fondului de Mediu. Timp de o săptămână, sunt aşteptate propunerile şi sugestiile celor interesaţi, iar din 22 aprilie, timp de 14 zile lucrătoare, se vor putea depune şi vor fi validate dosarele colectorilor şi dealerilor.

Distribuirea efectivă a tichetelor va începe pe 15 mai. Anul trecut, Administraţia Fondului de Mediu a alocat pentru programul „Rabla”, în două etape, 171 de milioane de lei. Suma a permis scoaterea din uz a 45.000 de maşini mai vechi de zece ani.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.