„Noul CET” se va numi Thermoenergy Group. Vezi când va intra în funcțiune societatea născută pe ruinele falimentarei CET

0

Municipalitatea Bacău a scos de la naftalină actul constitutiv al Thermoenergy SA, firmă înființată – pe hârtie – în iulie 2013. După o actualizare a documentației (și a denumirii), Primăria va pune bazele Thermoenergy Group, societate gândită să înlocuiască CET SA Bacău în furnizarea agentului termic pentru oraș. Așa cum informa Bacau.NET în urmă cu două săptămâni, CET se apropie, cu pași repezi, de faliment odată cu respingerea, de către creditori, a planului de reorganizare. 

Consiliul Local (CL) Bacău se va întruni săptămâna viitoare pentru a aproba înființarea Thermoenergy Group, precum și pentru a desemna împuterniciții în Adunarea Generală, respectiv componența viitorului Consiliu de Administrație. Noua societate va prelua ștafeta termoficării de la CET și se speră că va asigura căldura și apa caldă pentru oraș în această iarnă. Thermoenergy Group va avea un nou director general, Neculai Olaru – administrator special al CET – urmând să rămână la timona CET până la finalizarea falimentului vechii societăți de termoficare. De la intrarea în insolvență, CET se află în „ograda” administratorului judiciar Sierra Quadrant.

Thermoenergy Group va lua ființă pe ruinele societății Thermoenergy SA, a cărui constituire a fost aprobată de CL Bacău încă din iulie 2013. Cu un act constitutiv făcut pe genunchi, conținând numeroase erori și inadvertențe, „Thermoenergy” a hibernat mai bine de un an. Societatea fusese gândită, în primă fază, pentru a prelua facturarea energiei termice livrate de CET băcăuanilor. Firma nu a funcționat niciodată, iar CET a intrat în insolvență în toamna anului trecut, pe fondul acumulării unor datorii astronomice către furnizori, cu toate că primarul Bacăului, Romeo Stavarache, declara în decembrie 2012 că CET a înregistrat profit pentru prima dată în istorie.

Perspectiva falimentului CET Bacău a fost trasată, în linii mari, încă din noiembrie 2013, odată cu intrarea în insolvență a societății de termoficare. Cu acel prilej, Sierra Quadrant a dat publicității un raport privind cauzele care au determinat apariția stării de insolvență la CET SA Bacău. Concluziile consemnate de Sierra Quadrant în „raportul cauzal” atestă că societatea de termoficare ar fi fost „insolvabilă încă din anul 2008, această stare fiind artificial acoperită din reevaluarea activelor imobilizate”. „Cosmetizarea” financiar-contabilă practicată de administratorii și conducătorii CET Bacău nu a ținut, iar starea de insolvență a reapărut în 2013, concomitent cu creșterea gradului de îndatorare a societății, pe fondul activității în pierdere practicată de CET.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.