NOI TAXE: contributii de sanatate pentru cei care au venituri din chirii si arenda


Proprietarii de terenuri care obţin venituri din arendă vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate în cuantum de 5,5%, la fel ca şi cei care au venituri din chiria locuinţelor. Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Vineri 20 septembrie, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța care cuprinde modificările la Codul Fiscal, potrivit Hotnews.ro.

Actul normativ adoptat conține două structuri normative diferite, respectiv: modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuției individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, arendare), precum și implementarea sistemului național de raportare, verificare, monitorizare și control a situațiilor financiare și a bugetelor aparținând instituțiilor publice.

Baza de calcul a contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut impozabil si o cota de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, cand acesta este singurul venit al persoanei fizice si nu poate sa fie mai mare decat valoarea a de 5 ori salariului mediu brut pe tara.

Când impozitarea se realizează în baza declarației de venit depusă pentru închirierea unor proprietăți (formular 200, 220), plata se va efectua în 4 rațe egale, până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Probabil această este marea majoritate a situațiilor întâlnite în practică, iar persoanele interesate și aflate în situația de a achita contribuțiile la chirii, aici vor trebui să își analizeze situația fiscală. Organul fiscal va emite decizie de impunere pentru contribuția la sănătate datorată pentru chirii, similar impozitului pe venit.

Când se realizează venituri din închirierea camerelor situate în proprietăți personale, închiriere în scop turistic, impozitarea se va realiză în bază deciziei de impunere emisă de organul fiscal, iar plata se efectuează în două rațe egale, până pe data de 25 iulie și 25 noiembrie inclusiv.

Având în vedere că o persoană fizică poate avea mai multe contracte de închiriere, mai multe contracte de arendare și poate în același timp să obțină și venituri din închirierea camerelor în scop turistic, stabilirea obligației de asigurări sociale de sănătate se va face de către ANAF în bază declarațiilor de venit. Desigur, tot ANAF va stabilii că sumă maximă impozitată să nu depășească valoarea a 5 salarii medii brute pe țară.

Sursa: realitatea.net

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.