Noi restrictii in Romania. Circulatia permisa doar pentru job sau urgente. Persoanele peste 65 de ani vor circula doar in anumite intervale orare

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

O noua ordonanta militara a fost anuntat marti, seara, de ministrul de interne, Marcel Vela. Ordonanta militara numarul 3 aduce restrictii drastice pentru romani, in privinta circulatiei pe teritoriul Romaniei. Masurile au rolul de a opri raspandirea coronavirusului.

Recomandarile din intervalul 06:00 – 22:00 devin acum obligatii. Astfel, romanii vor iesi din case in intervalul orar 06:00 – 22:00, doar cu adeverinta sau declaratie pe propria raspundere si vor avea posibilitate sa mearga la munca, sa cumpere alimente, sa iasa din casa pentru analize medicale urgente sau alte probleme de sanatate, sa mearga in jurul locuintei pentru miscare.

Persoanele peste 65 de ani vor iesi din case in anumite intervale orare, pentru a fi protejate:

„Pentru a-i proteja se va institui interdicția de a ieși de la domiciliu, dar nu pentru toată perioada zilei. Se va institui un interval orar în care se vor putea deplasa. Ne impunem, ca obiectiv, servirea exclusivă, în farmacii, în magazine, ca să nu interacționeze cu alți cetățeni. Vor putea merge la magazin, să facă o plimbare.” a spus Ludovic Orban

Care sunt restrictiile ce vor fi aplicate de marti, seara, ora 22:00, pe intreg teritoriul Romaniei :

1. Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei ( exceptie job, cumparaturi, asistenta medicala urgenta, ingrijire copil/batrani, langa domiciliu activitati sportive, donare de sange, umanitar, deplasare producatori agricoli )

”Am introdus un alineat în care am prevăzut că adeverinţa sau declaraţia pot fi prezentate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv similar”, a explicat Vela.

2. Circulatia persoanelor cu varsta de peste 65 de ani permisa doar intre ora 11:00 – 13:00 pentru cumparaturi, asistenta medicala urgenta, deplasari scurte langa locuinta

3. Circulatia persoanelor peste 65 de ani este permisa si in alta interval daca se poate face pentru job sau agricultura.

4. Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

 

5. Carantina pentru toate persoanele care intra in Romania

6. Autoritatile administratiei publice locale trebuie sa identifice persoanele fara adapost si sa le ajute.

7. Institutiile publice si pers. juridice trebuie sa traseze semne vizibile – distanta siguranta 1,5 metri.

Administratorii pietelor trebuie sa se asigure ca se pastreaza distanta intre comercianti si cumparatori – sa poarte manusi / masti.

8. Se suspenda toate zborurile catre/din Franta si Germania pe toate aeroporturile pentru 14 zile.

9. Se interzice accesul pilotilor la bordul navelor sosite din zone galbene/rosii.

10. Ministerul Apararii asigura :

a) preluarea in baza a unor obiective pazite de jandarmerie

b) personal pentru sprijinire ordine publica

c) sprijina politia de frontiera

11. Sisteme de comunicatii/aplicatii informatice pentru a supraveghea persoanelor in carantina sau izolate la domiciliu.

12. Documentele care expira pe perioada starii de urgenta pot fi schimbate intr-un termen de 90 de zile de la terimarea starii de urgenta

13. Operatorii economici care vand electronice si au livrare domiciliu raman deschise – la fel si pentru optica medicala

 

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here