Cetatenii din Ucraina, care trec prin Bacau, nu vor statut de refugiat

0

De la inceputul izbucnirii razboiului, in judetul Bacau au fost cazati zilnic intre 200 si 300 de refugiati din Ucraina. Numarul lor este in scadere, iar cei care mai sunt doar traverseaza judetul Bacau. Acestia au fost cazati atat in spatii private – hoteluri, pensiuni, case cat si in spatii ale institutiilor publice. Guvernul Romaniei le-a pus la dispozitie transport gratuit prin intermediul CFR, astfel ca majoritatea refugiatilor merg direct catre aeroporturile din orasele mari sau catre granita cu Ungaria.

Conform legii 122/2006, solicitantul de azil are doua forme de protectie : protectia internationala ( statutul de refugiat sau statutul conferit de protectia subsidiara) sau protectia temporara. Directia Azil si Integrare din cadrul IGI este structura responsabila pe problematica azilului si a integrarii strainilor in societatea romaneasca. Cererile de azil se solutioneaza intr-un Centru Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil care se afla in Bucuresti, Giurgiu, Timisoara, Maramures, Galati si Radauti ( ultimele doua fiind cele mai apropiate de judetul Bacau ). Cererile de azil se pot depune si la structurile locale IGI, Politia de Frontiera, unitati de politie, centre de retinere, insa solutionare se va face doar in centrele speciale, mentionate mai sus.

Protectia temporara este o procedura prin care cetatenii care au locuit in Ucraina inainte de 24 februarie pot obtine un permis de sedere in Romania. Prin aceasta protectie temporara, cetatenii pot munci si beneficiaza de asistenta medicala.

Pana in acest moment, la Serviciul de Imigrari Bacau nu s-au depusa cereri de protectie tinternationala sau protectie temporara, intrucat majoritatea cetatenilor merg direct catre un Centru Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil ( Radauti/Galati ) :

La sediul Serviciului pentru Imigrari Bacau nu a fost inregistrata nici o cerere de azil. Totodata va informam ca incepand din 18 martie, a intrat in vigoare HG 367 care prevede stabilirea unor conditii de asigurare de protectie temporara, in care sunt prevazute conditiile concrete de asigurare a protectiei persoanelor stramutate si stabileste categoriile de persoane care beneficiaza de acest statut.

Protectia temporara se acorda pe o perioada de un an si poate fi prelungita automat cu inca 6 luni, pentru maxim un an in cazul in care situatia generatoare persista.” ne-a transmis comisarul sef Lazar Ionut de la Serviciul de Imigrari Bacau

La nivelul judetului Bacau, Prefectura impreuna cu ISUJ Bacau au organizat un comandament care gestioneaza toate nevoile refugiatilor: cazare, hrana sau imbracaminte. Exista un numar unic – 0758025216 – unde cei in nevoie pot apela pentru ajutor. Voluntarii si mai multe Asociatii din Bacau s-au mobilizat si au colectat la CAEX bunuri pentru refugiati. De asemenea, Primaria Bacau pune la dispozitie Caminul Letea pentru persoanele din Ucraina care au nevoie de cazare.

imigrari-ucraina


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.