Nici un focar de pesta porcina, la porc domestic, in judetul Bacau

0

In județul Bacău nu evolueaza  nici un focar de pesta porcina africana la porc domestic, iar in data de 07.03.2023 au fost ridicate restrictiile sanitare veterinare din focarul din localitatea Brad,comuna Filipeni . De asemenea sunt active  170  cazuri de pestă porcină africană , la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău.

Reamintim obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine

  • Anunțați imediat medicul veterinar de aparitia oricăror semne  de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.
  • Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.
  • Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.
  • Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. 
  • Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul să introduceți în gospodărie porci bolnavi, și astfel să difuzați pesta porcină africană!
  • Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar. 
  • Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.
  • Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat).
  • Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Bacău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistreț identificat cu această ocazie 

Tu ce parere ai? Lasa un comentariu mai jos.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.