Nelu Iordache acuză Casa de Insolvenţă Transilvania de devalizarea Romstrade şi Blue Air

0

Omul de afaceri Nelu Iordache acuză Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), fost administrator judiciar al Romstrade, că i-a devalizat societatea de construcţii, provocând pierderi din rezilierea unor contracte, dar şi prin vânzarea activelor companiei de transport aerian Blue Air. 

Blue Air avion Bc„În calitate de împuternicit al administratorului special“, Iordache a realizat un raport către adunarea creditorilor, datat în 11.07.2014, în care face o serie de acuzaţii grave, scrie Adevărul.ro, care a prezentat în exclusivitate extrase din raport.

Este acuzată rezilierea contractelor de leasing la utilaje, ceea ce a făcut ca societăţii Romstrade să îi fie reziliate contractele de drumuri şi infrastructură pe care le avea în 2012, la momentul intrării în insolvenţă. Astfel, s-ar fi creat un efect de domino, căci după rezilierea contractelor de leasing s-au pierdut contractele câştigate, ceea ce a antrenat apariţia societăţilor de leasing la masa credală, plus apariţia companiilor de asigurări la masa credală, ca urmare a antrenării răspunderii contractuale pentru Romstrade. Prejudiciul direct antrenat ar fi de un milion de euro numai din această acţiune.

Transferul fondului de comerţ al transportatorului aerian Blue Air este un alt punct indicat în raport. Mai exact, Romstrade – aflată în insolvenţă – deţinea 89% din acţiunile Blue Air. În data de 2 august 2013, Romstrada a decis, prin administratorul său judiciar – în Adunarea Generală a Asociaţilor – vânzarea fondului comercial al Blue Air către firma Airline Management Solutions. Reprezentanţii Romstrade acuză că aceasta tocmai fusese înfiinţată de puţină vreme.

„Mai mult, societatea de consultanţă care a intermediat transferul, este societatea Consultanţă Andrei&Andrei SRL, în care dl Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania deţine calitatea de asociat majoritar (95% din capitalul social), suma plătită de Blue Air Transport Aerian acestui intermediar, prin contractul de consultanţă semnat fiind de 500.000 de euro“, mai scrie în raport. Iordache acuză că administratorul judiciar şi consultantul se aflau în conflict de interese.

Luni, 18 august, va avea loc adunarea creditorilor pentru a desemna un nou administrator judiciar. Iordache suspectează că un grup de creditori doreşte să impună ca administrator judiciar firma FIVE Insolvency, care ar fi şi ea în conflict de interese. Principalul creditor al Romstrade este Banca Comercială Română, cu 281 de milioane de lei, urmat de Eximbank – 165 de milioane de lei, Primăria Bucureşti – 35,9 milioane de lei, BRD – 33,3 milioane de lei, Unicredit Ţiriac- 26 de milioane de lei, Raiffeisen Bank – 23 de milioane de lei şi ANAF – 16,6 milioane de lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.