Necula: „Pe Milcov se montează aceeași conductă neconformă”. Modernizarea străzii este anchetată de DNA

3

Controversele legate de modernizarea străzii Milcov, proiect în cadrul căruia Primăria a pierdut finanțarea din fonduri europene, continuă. Deputatul Cosmin Necula a declarat, într-o conferință de presă organizată marți, că noul constructor montează aceeași conductă neconformă, element ce a stat la baza rezilierii contractului încheiat inițial de Primăria Bacău și societatea IMROM din Roman. Parlamentarul a avertizat că municipalitatea riscă să returneze toți banii europeni, în condițiile în care lucrarea este neconformă cu proiectul declarat eligibil de Comisia Europeană. Modernizarea arterei IL Caragiale – Milcov a intrat în vizorul DNA, procurorii investigând – între altele – practica utilizării de materiale neconforme cu caietul de sarcini și proiectul tehnic. 

Necula a atras atenția că aproape toate proiectele pe infrastructură derulate în municipiul Bacău fac obiectul unor anchete derulate de DNA. Deputatul a arătat că „firul roșu” urmărit de procurori se referă tocmai la neconformitățile existente în cadrul proiectelor. În condițiile finanțării din fonduri europene, acestea trebuie să respecte cu sfințenie criteriile/condițiile tehnice stipulate în caietele de sarcini și documentațiile de atribuire. În realitate, a afirmat el, noul constructor care lucrează pe Milcov, Phoenix Transbac, folosește aceeași conductă pluvială neconformă – unul dintre elementele pentru care Primăria Bacău a reziliat contractul cu constructorul inițial, firma IMROM din Roman.

Necula conferinta„Am date de la lucrători din cadrul proiectului și din Primăria Bacău. Se montează, în continuare, aceeași conductă neconformă, despre care vă vorbeam și anul trecut. E o conductă mult mai ieftină, 160 euro metrul liniar, față de 230 de euro metrul liniar cât ar costa conducta existentă în proiect. Diferența e undeva la 90.000 de euro. Mă întreb de ce a fost nevoie de un an și jumătate timp pierdut, de ISC să ne spună că lucrările sunt neconforme, pentru ca ulterior noul constructor să facă lucrarea pe aceeași parametri neconformi”, a declarat Necula.

El a mai spus că la intersecția străzii Milcov cu Alexandru cel Bun și Stadionului proiectul tehnic este greșit, conducta pluvială suprapunându-se peste magistrala de apă a Bacăului. „Când constructorul a intrat în lucrare și a săpat, am avut acel gheizer de acum câteva săptămâni. Proiectul este greșit la intersecția Milcovului cu Alexandru cel Bun și Stadionului. În Bacău e o chestiune naturală ca proiectele să aibă neconformități și să se ajungă la dosare DNA. Văd că administrația locală, prin vocea viceprimarului, spune că nu e o problemă că se pierd fondurile UE. E o lipsă totală de bun simț din partea decidenților care au condus Bacăul în ultimii 12 ani”, a afirmat acesta.

Costică Rusu: „Am vândut firma, nu mai am legătură cu ea”

costica rusu - rombetContactat de Bacau.NET pentru a oferi detalii privitoare la situația lucrărilor de pe strada Milcov, Costică Rusu – omul din umbra Phoenix Transbac – a declarat că nu mai deține firma. Omul de afaceri a afirmat că a vândut societatea în luna februarie a acestui an, chiar înainte ca Phoenix Transbac să câștige licitația organizată de Primăria Bacău pentru restul de lucrări de executat la modernizarea străzii Milcov. „Nu pot să vă ajut cu date tehnice. Nu mai am nicio treabă cu acea societate. Am vândut societatea cu 1 februarie 2016”, a declarat Rusu. Datele existente la Registrul Comerțului atestă că peste 83 la sută din părțile sociale ale Phoenix Transbac sunt deținute de o tânără de doar 20 de ani, devenită pare-se peste noapte patron de firmă de construcții: Ștefana Francesca Rusu. Restul părților sunt deținute de un oarecare Ionuț Frigilinte, acesta fiind administratorul și împuternicitul societății.

Phoenix Transbac a adjudecat licitația organizată de Primăria Bacău în schimbul unei oferte de aproape 6 milioane de lei. Termenul de executare a lucrărilor era de 60 de zile, însă viceprimarul Ilie Bîrzu a lăsat de înțeles, în martie, că acesta va fi depășit, cel mai probabil pentru ca lucrarea să fie inaugurată în plină campanie electorală. Printre elementele pe care Phoenix Transbac s-a angajat să le „corijeze” se număra și conducta pluvială neconformă, în lungime de peste 1600 de metri, din care 100 metri fuseseră deja montați de IMROM.

DNA anchetează neregulile

milcov (3)Către sfârșitul anului trecut, DNA a deschis un dosar penal având ca obiect contractul de modernizare a arterei IL Caragiale Milcov. Procurorii investighează un posibil fals la constituirea garanției de bună execuție a lucrării, dar și utilizarea mai multor materiale neconforme cu caietul de sarcini, între acestea aflându-se – la loc de cinste – buclucașa conductă pluvială. Ancheta DNA are loc în condițiile în care între Primăria Bacău și constructorul inițial, IMROM, se derulează o adevărată luptă la baionetă în instanțele băcăuane, având o miză de peste jumătate de milion de euro. Administratorul IMROM pretinde plata unor lucrări executate dar nedecontate de Primărie, în timp ce municipalitatea cere 2 milioane de lei cu titlul de „lucrări de remediere” și „penalități de întârziere” (citește AICI).

Bacau.NET a încercat să ia legătura cu primarul interimar Ilie Bîrzu, în vederea clarificării situației lucrărilor de pe Milcov, însă acesta a motivat, printr-un SMS, că se află într-o ședință. Ulterior, Bîrzu nu a mai răspuns la apelurile telefonice. Lucrările de modernizare ale arterei IL Caragiale – Milcov au costat Primăria Bacău 8,87 milioane lei, contractul de lucrări fiind încheiat pentru suma de 15,86 milioane lei. O expertiză tehnică efectuată după rezilierea contractului cu IMROM (15 aprilie 2015) a dat la iveală faptul că proiectul necesită lucrări de remediere în valoarea de 2,17 milioane lei. Lucrările au intrat pe finanțare din bugetul local, după ce municipalitatea a pierdut fondurile europene în condițiile în care proiectul nu a fost finalizat în timp util (până în decembrie 2015).

Necula a lansat în cadrul conferinței de presă de marți ipoteza conform căreia IMROM ar fi cumpărat în integralitate conducta pluvială neconformă, aceasta fiind „pasată” mai apoi noului constructor, Phoenix Transbac, care ar fi convenit să o cumpere de la IMROM.

 

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Domnul candidat Necula nu stie ce sa mai faca ca sa creasca in sondaje. Singurul lucru cert este ca mai mult rau isi face lui. Cine i-a dat acele informatii a facut misto de el. Teava nu este aceeasi, are certificare pentru proiect, e totul in regula. Urmatoarele obiective pe agenda domnului Necula : demolarea prin explozie a podurilor margineni si peste Bistrita, deoarece calitatea fierului la armare nu are certificare NASA si realizarea unora de lemn stratificat BIO.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.